Piatok, 26. apríl 2024
Mimoriadne správy

Železničná spoločnosť Slovensko sa určite zapojí do všetkých súťaží na prevádzku osobnej dopravy

 Webnoviny  19. máj 2018  280  
Železničná spoločnosť Slovensko sa určite zapojí do všetkých súťaží na prevádzku osobnej dopravy

BRATISLAVA 19. mája (WebNoviny.sk) - Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) sa ako národný dopravca určite zapojí do všetkých plánovaných súťaží na prevádzku osobnej dopravy.

V súvislosti s avizovanou súťažou na zabezpečenie regionálnej prepravy na traťovom úseku Košice - Moldava nad Bodvou informovala, že momentálne je predčasné hovoriť o podrobnostiach, keďže nie sú známe detaily tendra.

Hovorca ZSSK Tomáš Kováč v utorok pre agentúru SITA uviedol, že záujmom a úsilím spoločnosti je zabezpečenie kvalitnej dopravnej obsluhy na všetkých traťových úsekoch a efektívne využitie kapacít, ktorými disponuje.

Súťaž na osobnú regionálnu prepravu


Ministerstvo dopravy a výstavby SR (MDV) v pondelok informovalo, že pripravuje súťaž na osobnú regionálnu prepravu vo verejnom záujme na úseku Košice - Moldava nad Bodvou, mesto a tento zámer zverejnilo v Úradnom vestníku Európskej únie. Osobnú prepravu na tomto úseku zabezpečuje práve štátny osobný vlakový dopravca.

Odporúčame:
Na trase Zvolen – Šahy budú opäť premávať osobné vlaky, železničiari urobili prvé kroky

V rámci liberalizácie železničnej osobnej dopravy rezort plánuje aj súťaž na trati Žilina - Rajec. Ďalšie trate pre súťaže, vrátane trasy Bratislava - Komárno, majú byť zverejnené v najbližších mesiacoch, aby sa mohlo začať súťažiť už v budúcom roku.

Obsadenosť vlakov monitorujú


Na úseku Košice - Moldava nad Bodvou v dĺžke 31 kilometrov v súčasnosti premáva sedem párov vlakov denne a plánuje sa ďalšie zahustenie dopravy.

"V budúcnosti je možné uvažovať nad celodenným hodinovým taktom. Uvedená trať je v úseku Košice - Haniska pri Košiciach (11 km) dvojkoľajná a elektrifikovaná. Traťový úsek Haniska pri Košiciach - Moldava nad Bodvou mesto je jednokoľajný, neelektrifikovaný," poznamenal Kováč. Pre výrazné zrýchlenie a zahustenie dopravnej obsluhy je preto potrebné počítať s modernizáciou a s elektrifikáciou trate na celom úseku.

ZSSK obsadenosť vlakov na úseku Košice - Moldava nad Bodvou pravidelne monitoruje a momentálne je s ňou spokojná. "Kapacita zatiaľ postačuje, v prípade zvýšeného záujmu cestujúcich ju vieme operatívne navýšiť. Keďže ide o súťaž, vzhľadom na konkurenciu by sme sa radi vyhli zverejňovaniu konkrétnych čísel," uviedol Kováč.

"Na uvedenej trati aj v grafikone vlakovej dopravy 2018/2019 plánujeme v zmysle platnej objednávky viesť sedem párov osobných vlakov, z toho šesť párov každý deň, jeden pár iba v pracovné dni," dodal hovorca ZSSK. Vlaky sú radené z motorovej jednotky 813/913 a vzhľadom na vyťaženie a možnosti dopravca v súčasnosti pre rok 2019 neuvažuje nad zmenou.

Viac k témam: Ministerstvo dopravy a výstavby SR, vlaky, ZSSK Železničná spoločnosť Slovensko
Zdroj: Webnoviny.sk - Železničná spoločnosť Slovensko sa určite zapojí do všetkých súťaží na prevádzku osobnej dopravy © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.