Pondelok, 6. máj 2024
Slabý dážď  17,5 °C
Mimoriadne správy

Slovenskú ekonomiku naďalej ťahá silná spotreba domácností, aktivita v priemysle bola slabšia

 Webnoviny  19. máj 2018  290  
Slovenskú ekonomiku naďalej ťahá silná spotreba domácností, aktivita v priemysle bola slabšia

BRATISLAVA 19. mája (WebNoviny.sk) - Dynamika slovenského hospodárstva pokračuje v tempe z minulého roka. V prvom kvartáli roka 2018 totiž hrubý domáci produkt Slovenska podľa rýchleho odhadu Štatistického úradu SR (ŠÚ) medziročne reálne stúpol o 3,6 %.

Oproti predchádzajúcemu štvrťroku to znamenalo zrýchlenie dynamiky o 0,1 percentuálneho bodu. Po sezónnom očistení sa hrubý domáci produkt v prvom štvrťroku zvýšil medziročne o 3,6 % a medzikvartálne bol vyšší o 0,9 %.

Silná spotreba domácností


Ako ďalej informuje ŠÚ, v bežných cenách sa za prvé tri mesiace tohto roka na Slovensku vytvoril hrubý domáci produkt v objeme 20,463 mld. eur. Oproti prvému štvrťroku 2017 to v bežných cenách predstavovalo nárast o 5,8 %.

Odporúčame:
Brusel navýšil prognózu rastu ekonomiky Slovenska, môže za to aj historicky nízka nezamestnanosť

Presnú štruktúru vývoja hrubého domáceho produktu štatistici zatiaľ nezverejnili. Rýchly odhad hrubého domáceho produktu tak bude na základe ďalších dostupných štatistických a administratívnych údajov spresnený, doplnený o štruktúry jednotlivých ukazovateľov. Spresnené výsledky ŠÚ zverejní 7. júna.

Podľa analytikov však hospodárstvo naďalej ťahá silná spotreba domácností, kým aktivita v priemysle bola slabšia, čo naznačili mesačné údaje týkajúce sa produkcie v priemysle či o maloobchodných tržbách.

Rast by mal zrýchlovať


Domáci dopyt podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka podporili zrejme aj investície, najmä súkromné. „Najväčšia slovenská automobilka v januári finišovala s prípravami novej výroby, čo sa mohlo prejaviť aj na vyššej tvorbe fixným investícií, čiastočne však na úkor zásob,“ tvrdí.

Rast slovenského hospodárstva by mal pritom podľa očakávaní analytikov v tomto roku postupne zrýchľovať až k výslednému ročnému priemer 4 %. „V štruktúre by si mal kľúčovú pozíciu udržať domáci dopyt, najmä spotreba domácností a taktiež sa očakáva pozitívny príspevok investícií k rastu hrubého domáceho produktu, s postupným nábehom využívania eurofondov,“ myslí si analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová.

Ako dodáva, príspevok zahraničného obchodu k rastu ekonomiky by mohol byť podporený dopytom zo strany našich európskych partnerov. Ku koncu roka tohto roka by tiež už mala byť spustená výroba v novej automobilke pri Nitre, čo by malo prispieť k rastu vývozov.

Viac k témam: hrubý domáci produkt, slovenská ekonomika
Zdroj: Webnoviny.sk - Slovenskú ekonomiku naďalej ťahá silná spotreba domácností, aktivita v priemysle bola slabšia © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.