Piatok, 6. september 2024
Polojasno  21,8 °C
Mimoriadne správy

Rastúce ceny sú najpálčivejším problémom Slovákov, klimatické zmeny a dianie v zahraničí ich trápia menej

 Webnoviny  Včera o 9:31  81  
Rastúce ceny sú najpálčivejším problémom Slovákov, klimatické zmeny a dianie v zahraničí ich trápia menej

5.9.2024 (SITA.sk) - Viac ako 63 percent Slovákov označilo rastúce ceny za jeden z troch najdôležitejších problémov, ktorým čelia. S tým súvisí aj druhý najčastejšie uvádzaný problém, obava z chudoby.

Najväčším problémom je inflácia


Nedávno zverejnený prieskum Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj tak potvrdil pretrvávajúce obavy ľudí o vlastnú finančnú situáciu a ekonomickú prosperitu svojej domácnosti. Nielen na Slovensku, vo všetkých tridsiatich hodnotených krajinách sveta je inflácia najčastejšie uvádzanou záťažou.

Po výraznom náraste cien, ktorý spôsobila globálna energetická kríza, inflácia zvoľnila tempo rastu. Stále je však nad cieľovými hodnotami centrálnych bánk a úrovňami spred pandémie. Ceny zostali vysoké, čo domácnosti citlivo vnímajú.

Tretím najviac pociťovaným problémom na Slovensku je korupcia. V tesnom závese za ňou nasleduje obava z dostupnosti zdravotných a iných základných služieb. Väčšie obavy z korupcie má len päť krajín, medzi nimi Mexiko či Kolumbia.

Obavy z vojny a terorizmu


V krajinách v blízkosti prebiehajúcej agresívnej vojny na Ukrajine sú vysoko nadpriemerné obavy z vojny a terorizmu. Slovensko k nim nepatrí. Kým v Estónsku sa diania v zahraničí obáva tretina, v Dánsku a Nórsku takmer štvrtina ľudí, na Slovensku len sedem percent opýtanej dospelej populácie. Obavy v tejto oblasti sú relatívne vysoké aj v Lotyšsku a Francúzsku.

Naopak, dianie v zahraničí patrí medzi tri problematiky, ktorým Slováci pripisujú relatívne nízku dôležitosť. Menej z nich trápi už len nebezpečenstvo dezinformácií zo sociálnych sietí. Klimatické zmeny a iné environmentálne hrozby pociťuje ako problém len osem percent Slovákov, čo je po Lotyšsku a Kostarike najnižší podiel spomedzi skúmaných krajín.

V dnešnom zložitom informačnom prostredí, plnom dezinformácií, je spôsob zdieľania informácií a vzdelávania mimoriadne dôležitým faktorom, s ktorým súvisí aj dôvera v štátne inštitúcie.

Viac k témam: Analýza, Ceny, Dezinformácie, energetická kríza, Inflácia, Klimatické zmeny, Korupcia, vojna na Ukrajine
Zdroj: SITA.sk - Rastúce ceny sú najpálčivejším problémom Slovákov, klimatické zmeny a dianie v zahraničí ich trápia menej © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.