Piatok, 6. september 2024
Zamračené  19,7 °C
Mimoriadne správy

Poslankyne PS chcú zmierniť krátenie príspevkov pre opatrovateľov osôb s ťažkým zdravotným postihnutím

 Webnoviny  Včera o 11:56  68  
Poslankyne PS chcú zmierniť krátenie príspevkov pre opatrovateľov osôb s ťažkým zdravotným postihnutím

5.9.2024 (SITA.sk) - Poslankyne Veslárová a Petrík navrhujú zmierniť krátenie príspevkov pre opatrovateľov osôb s ťažkým zdravotným postihnutím.

Poslankyne z klubu Progresívne Slovensko (PS) Veronika Veslárová a Simona Petrík predložili na rokovanie Národnej rady SR novelu zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia.

Častejšie krátenie príspevkov na opatrovanie


Návrh reaguje na súčasnú situáciu, kde vyššie invalidné dôchodky a vianočné príspevky spôsobujú častejšie krátenie peňažných príspevkov na opatrovanie. Podľa súčasnej právnej úpravy sa príspevok znižuje, ak príjem opatrovanej osoby presiahne dvojnásobok sumy životného minima.

Pre nezaopatrené deti s ťažkým zdravotným postihnutím platí hranica trojnásobku životného minima. Podľa dostupných informácií z úradov práce, sociálnych vecí a rodiny zo 100 prípadov sa peňažné príspevky na opatrovanie krátia v 20 prípadoch.

Príjem osoby s ťažkým zdravotným postihnutím


Navrhovaná úprava úplne vypúšťa pravidlo, podľa ktorého sa znižuje príspevok na opatrovanie, ak je príjem fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím vyšší ako dvojnásobok sumy životného minima.

Predkladateľky zároveň navrhujú, aby sa pri opatrovaní osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorou je nezaopatrené dieťa, znižoval príspevok až vtedy, ak spoločný príjem domácnosti presiahne štvornásobok sumy životného minima.

Odkázanosť na príspevok


"Opatrovatelia síce podľa zákona o peňažných príspevkoch môžu popri opatrovaní pracovať, ale drvivá väčšina z nich výkon iného zamestnania popri opatrovaní nestíha, pretože opatrovaná osoba s ťažkým zdravotným postihnutím si vyžaduje takmer celodennú starostlivosť. Odľahčovacia ani opatrovateľská služba nefungujú dostatočne, a tak sú ťažko zdravotne postihnutí/é odkázaní/é na tento peňažný príspevok," uvádzajú poslankyne v dokumente.

Úprava zákona je reakciou na alarmujúcu situáciu ohrozených skupín, najmä rodín s deťmi s ťažkým zdravotným postihnutím. Predkladateľky predpokladajú negatívny vplyv na rozpočet verejnej správy. Celkový finančný dopad týchto opatrení pri aktuálnych výškach príspevku dosiahne 60 až 95 miliónov eur ročne, z toho časť týkajúca sa nezaopatrených detí najviac 24 miliónov eur.

Viac k témam: Novela zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, Opatrovateľský príspevok, Zdravotne postihnutí
Zdroj: SITA.sk - Poslankyne PS chcú zmierniť krátenie príspevkov pre opatrovateľov osôb s ťažkým zdravotným postihnutím © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.