Piatok, 6. september 2024
Zamračené  19,7 °C
Mimoriadne správy

Turecko požiadalo o členstvo v hospodárskom bloku BRICS, vyhlásil Kremeľ

 Webnoviny  Streda, 18:28  64  
Turecko požiadalo o členstvo v hospodárskom bloku BRICS, vyhlásil Kremeľ

4.9.2024 (SITA.sk) - Turecko požiadalo o prijatie za člena hospodárskeho zoskupenia rozvojových ekonomík BRICS, uviedol v stredu vysokopostavený predstaviteľ Kremľa.

Poradca ruského vodcu Vladimira Putina pre zahraničnú politiku Jurij Ušakov novinárom povedal, že Turecko požiadalo o plné členstvo v bloku, ktorému Rusko v tomto roku predsedá.

Štyri zakladateľské štáty


Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan niekoľkokrát konštatoval, že jeho krajina ašpiruje na členstvo v zoskupení BRICS. Tento blok založili v roku 2006 Brazília, Rusko, India a Čína a v roku 2010 sa k ním pripojila Južná Afrika.

V ostatnom období zoskupenie expanduje a jeho členmi sa stali Egypt, Etiópia a Spojené arabské emiráty. Saudská Arábia uviedla, že o členstve uvažuje a Azerbajdžan a Malajzia formálne podali prihlášky.

Deklarovaným cieľom bloku BRICS je posilnenie hlasu hlavných nových trhových ekonomík s cieľom byť protiváhou globálneho poriadku pod vedením Západu.

Férovejší svetový poriadok


Zakladajúci členovia zoskupenia vyzývajú na férovejší svetový poriadok a reformu medzinárodných inštitúcií, ako je Organizácia Spojených národov, Medzinárodný menový fond a Svetová banka.

Putin tento rok privítal záujem Turecka o BRICS a sľúbil, že Moskva „podporí túto ašpiráciu".

Viac k témam: hospodárske zoskupenie
Zdroj: SITA.sk - Turecko požiadalo o členstvo v hospodárskom bloku BRICS, vyhlásil Kremeľ © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.