Utorok, 3. september 2024
Malá oblačnosť  26,3 °C
Mimoriadne správy

Ficova vláda predložila ústretový návrh v kolektívnom vyjednávaní, zahŕňa odmenu pre každého zamestnanca

 Webnoviny  15:44  30  
Ficova vláda predložila ústretový návrh v kolektívnom vyjednávaní, zahŕňa odmenu pre každého zamestnanca

3.9.2024 (SITA.sk) - Úrad vlády ponúka zástupcom štátu a KOZ ústretový návrh v kolektívnom vyjednávaní. V utorok 3. septembra 2024 sa na pôde Úradu vlády SR uskutočnilo 3. kolo kolektívneho vyjednávania k vyšším kolektívnym zmluvám so zástupcami štátu a Konfederáciou odborových zväzov (KOZ).

Vláda Slovenskej republiky v rámci tohto vyjednávania predložila ponuku na rok 2025, ktorá zahŕňa garantovanú odmenu pre každého zamestnanca vo výške 600 eur a zvýšenie platových taríf pre zamestnancov verejnej správy o 2 % v roku 2026.

Férová ponuka


Napriek silnému tlaku na ozdravenie verejných financií a neschopnosti valorizovať mzdy vo verejnej správe v septembri 2024 či januári 2025, vláda považuje svoju ponuku za férovú a ústretovú. Zástupcovia vlády poukazujú na to, že od roku 2013, s výnimkou obdobia pandémie, Slovensko zažíva rast miezd naprieč celou ekonomikou.

"Od roku 2012 narástla nominálna produktivita o približne 50 %, zatiaľ čo mzdy narástli až o viac ako 77 %. Medzi rokmi 2015 - 2023 rástli mzdy vo verejnej správe vo všetkých profesiách rýchlejšie ako v hospodárstve, súkromnej sfére a rýchlejšie ako inflácia," uviedli členovia vlády SR.

Vláda tiež upozornila na výhody pre zamestnancov v štátnej a verejnej službe, ktorí majú dlhodobo vyrokované priaznivejšie podmienky pracovného času v podobe 7 a pol hodiny týždenne, čo je o 6,25 % kratší pracovný čas v porovnaní so štandardným 8-hodinovým pracovným časom.

Posilnenie mzdového ohodnotenia


Dodatočné posilnenie mzdového ohodnotenia v súčasnosti nastane aj vplyvom schválených návrhov zákonov, ktoré zahŕňajú kompenzácie regionálnych rozdielov pre pedagogických a odborných zamestnancov, ako aj zvyšovanie mzdových pomerov pre príslušníkov Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby a Zboru väzenskej a justičnej stráže SR.

Úrad vlády SR preto verí, že ponuka predostretá počas kolektívneho vyjednávania je výsledkom dôkladnej analýzy a je prínosná pre všetky zúčastnené strany.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 - 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Kolektívne vyjednávanie, Zvýšenie platov
Zdroj: SITA.sk - Ficova vláda predložila ústretový návrh v kolektívnom vyjednávaní, zahŕňa odmenu pre každého zamestnanca © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.