Pondelok, 2. september 2024
Jasno  19,3 °C
Mimoriadne správy

Slovensko môže prísť o dve miliardy. Demokrati vyzývajú prezidenta, aby splnil svoje predvolebné sľuby a konal v mene občanov

 Webnoviny  31. júl 2024  85  
Slovensko môže prísť o dve miliardy. Demokrati vyzývajú prezidenta, aby splnil svoje predvolebné sľuby a konal v mene občanov

31.7.2024 (SITA.sk) - Slovensko môže prísť o 2 miliardy eur z Plánu obnovy, varuje strana Demokrati. Premiér Robert Fico je podľa nich v dovolenkovom režime a prezident Peter Pellegrini sledoval olympiádu, zatiaľ čo ministri na svojich rezortoch čelia škandálom.

Podpredseda mimoparlamentnej strany Juraj Šeliga vyzval Pellegriniho, aby splnil svoje predvolebné záväzky a začal konať v mene všetkých občanov. Demokrati žiadajú zvolanie mimoriadnej vlády a tiež schôdze parlamentu.

Riziko straty finančných prostriedkov


„Kde je teraz premiér, kde je teraz prezident Pellegrini, ktorý vyhlásil, že v prípade potreby pôjde na rokovanie vlády. Prečo si ešte stále nepredvolal ministra životného prostredia, ministerku zdravotníctva, ministra spravodlivosti a podpredsedu vlády pre Plán obnovy," uviedol Šeliga. Strana už dva týždne intenzívne upozorňuje na riziko straty finančných prostriedkov určených na rozvoj Slovenska.

„To naozaj si Slovensko môže dovoliť prísť o 2 miliardy eur?" pokračoval v kritike podpredseda strany.

Ohrozenie už tretiny celkovej sumy


Predseda Jaroslav Naď zdôraznil potrebu zvolania mimoriadnej schôdze, aby sa začalo krízové riadenie Plánu obnovy, a urobili sa všetky kroky k tomu, aby Slovensko neprišlo o 2 miliardy eur. Bývalý premiér Eduard Heger, ktorý podľa Demokratov zabezpečil miliardy pre Slovensko z Plánu obnovy, tvrdí, že za deväť mesiacov je ohrozená už tretina celkovej sumy.

„Okrem mimoriadnej vlády je nutné zvolať mimoriadnu schôdzu parlamentu. Dve miliardy eur sú tretina z celého objemu Plánu obnovy. Žiadam Roberta Fica, aby ihneď konal, pretože celý projekt padá na hlavu ministra Kmeca, ktorý netuší, čo robiť. Slovensko si nemôže dovoliť prísť ani o jedno jediné eur,” vyhlásil Heger. Podľa Demokratov je situácia naliehavá a vyžaduje si okamžité a zodpovedné kroky od najvyšších predstaviteľov krajiny.

Viac k témam: Eurofondy, Ficova vláda 2023 - 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), mimoriadna schôdza, Plán obnovy a odolnosti SR, Podpredseda strany Demokrati, Predseda strany Demokrati, Premiér Slovenskej republiky, Prezident Slovenskej republiky
Zdroj: SITA.sk - Slovensko môže prísť o dve miliardy. Demokrati vyzývajú prezidenta, aby splnil svoje predvolebné sľuby a konal v mene občanov © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.