Nedeľa, 1. september 2024
Väčšinou jasno  22,8 °C
Mimoriadne správy

Nižší výnos z DPH mierne navyšuje odhadovaný deficit, oproti prognóze je to navýšenie schodku o 95 miliónov

 Webnoviny  31. júl 2024  90  
Nižší výnos z DPH mierne navyšuje odhadovaný deficit, oproti prognóze je to navýšenie schodku o 95 miliónov

31.7.2024 (SITA.sk) - Deficit hospodárenia verejnej správy pre tento rok Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) odhaduje na úrovni 7,17 mld. eur. Ide o mierne zvýšenie odhadu.

Oproti júnovej prognóze je to navýšenie schodku o 95 mil. eur. K medzimesačnému zhoršeniu prispel podľa rady najmä pokles očakávaného výnosu z DPH a rast záväzkov nemocníc. Podľa rozpočtovej rady tak môže deficit v roku 2024 dosiahnuť úroveň 5,5 % HDP.

Riziko nedosiahnutia cieľa rozpočtu


Pozitívna odchýlka od schváleného rozpočtu predstavuje 0,5 % HDP. To znamená, že riziko nedosiahnutia cieľa rozpočtu je nízke. Na rozdiel od deklarovaného medziročného poklesu deficitu o 0,5 percentuálneho bodu HDP však rada naďalej odhaduje nárast schodku oproti roku 2023 o 0,6 bodu HDP, medziročné navýšenie deficitu predstavuje 1,2 mld. eur.

V porovnaní s odhadom je úroveň deficitu prognózovaná radou nižšia o 0,4 % HDP. Najvýraznejší pozitívny vplyv na odhadované saldo verejnej správy oproti rozpočtu tvorí odhadované nižšie čerpanie bežných výdavkov štátneho rozpočtu.

Vláda nepredpokladá nárast výdavkov


Rada na základe výsledku v roku 2023 a aktuálneho vývoja nepredpokladá nárast výdavkov na úrovne predpokladané v rozpočte. Negatívne riziko voči aktuálnemu odhadu predstavuje príjem zo solidárneho príspevku.

Ak sa potvrdí, že spoločnosť Slovnaft nesplnila kritériá na uplatnenie solidárneho príspevku za rok 2023, existuje riziko aj pre výnos v roku 2024. Výpadok príjmov rozpočtu by tak predstavoval sumu 168 mil. eur, resp. 0,1 % HDP.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 - 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), HDP, Hospodárenie, Slovenske verejné financie, Štátny rozpočet, Verejné financie
Zdroj: SITA.sk - Nižší výnos z DPH mierne navyšuje odhadovaný deficit, oproti prognóze je to navýšenie schodku o 95 miliónov © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.