Nedeľa, 28. apríl 2024
Mimoriadne správy

Poskytovatelia sociálnych služieb budú od budúcej vlády žiadať radikálnejšie zvýšenie miezd pre svojich pracovníkov

 Webnoviny  14. jún 2023  149  
Poskytovatelia sociálnych služieb budú od budúcej vlády žiadať radikálnejšie zvýšenie miezd pre svojich pracovníkov

14.6.2023 (SITA.sk) - Asociácia poskytovateľov sociálnych služieb v SR bude od novej vlády, ktorá vzíde zo septembrových parlamentných volieb, požadovať radikálnejšie dofinancovanie celého systému sociálnych služieb a dlhodobej starostlivosti. Pre agentúru SITA to uviedla predsedníčka Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb v SR Anna Ghannamová.

Zvýšenie štátnych príspevkov do konca júna


Mzdy personálu u všetkých poskytovateľov by sa mali podľa nej zvýšiť po prvom roku a pol vládnutia na tri etapy celkovo o 50 %. Asociácia bude zároveň žiadať, aby sa štátny príspevok, ktorý je predvojom a po reforme financovania sociálnych služieb by mal byť finančným príspevkom v odkázanosti, odvíjal od priemernej mzdy, a nie od minimálnej mzdy.

Šéfka asociácie zároveň avizuje, že vláda by mala do konca júna schváliť ďalšie zvýšenie štátnych príspevkov na poskytovanie sociálnej služby v zariadeniach sociálnych služieb. Štátne príspevky pre neverejných poskytovateľov sociálnych služieb by sa tak mali po rozhodnutí vlády zvýšiť o 10 percent od 1. januára budúceho roka.

Nariadením vlády by mali podľa Ghannanovej stúpnuť príspevky nielen na základe koeficientu zvýšenia minimálnej mzdy, ale ešte o ďalších 10 percent.

Zvýšenie príspevkov stále nie je dostatočné


Kabinet Ľudovíta Ódora v pondelok schválil zvýšenie štátnych príspevkov na poskytovanie sociálnej služby v zariadeniach sociálnych služieb a v zariadeniach krízovej intervencie na druhý a tretí štvrťrok tohto roka o sedem percent. Zvýšené príspevky by mali pomôcť pokryť nárast prevádzkových nákladov na poskytovanú sociálnu službu a zmierniť tým aj premietanie takto zvýšených nákladov do platieb požadovaných od klientov. Zvýšenie príspevkov na poskytovanie sociálnej služby si vyžiada 7,2 milióna eur.

„Sme vďační akémukoľvek zvýšeniu a oceňujeme to. Napriek tomu, že nateraz dostatočné nie je," tvrdí Ghannamová.

Kabinet podľa nej schválil zvýšenie príspevkov na základe požiadavky samotnej Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb v SR. Z verejných zdrojov sa tak pre neverejných poskytovateľov dorovnáva 17-percentné zvýšenie miezd pre pracovníkov v sociálnych službách, keďže u samosprávnych poskytovateľov sa tak stalo z verejných samosprávnych zdrojov na základe dohody bývalej vlády s odbormi.

Viac k témam: Mzdy, Sociálne služby, Štátne príspevky
Zdroj: SITA.sk - Poskytovatelia sociálnych služieb budú od budúcej vlády žiadať radikálnejšie zvýšenie miezd pre svojich pracovníkov © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.