Sobota, 27. apríl 2024
Mimoriadne správy

Mestu Humenné po úprave stúpol mestský bežný rozpočet o takmer 1,3 milióna eur

 Webnoviny  19. august 2023  180  
Mestu Humenné po úprave stúpol mestský bežný rozpočet o takmer 1,3 milióna eur

19.8.2023 (SITA.sk) - Na viac ako 41 miliónov eur navýšili humenskí poslanci tohtoročný rozpočet mesta jeho treťou úpravou, ktorú prijali na tohtotýždňovom zasadnutí mestského zastupiteľstva.

Navýšenie bežného rozpočtu


Bežný rozpočet navýšili o takmer 1,3 milióna eur, kapitálový stúpol o viac ako 200-tisíc eur a o necelých 430-tisíc eur stúpli aj príjmové finančné operácie.

Oproti tomu výdavky bežného rozpočtu navýšili poslanci o 1,1 milióna eur, ďalších bezmála 800-tisíc eur predstavujú výdavky kapitálového rozpočtu. Pôvodne prijatý rozpočet pre tento rok bol na úrovni 36 miliónov eur.

Ako informoval Marián Škuba z tlačového referátu Mestského úradu v Humennom, vlastné finančné zdroje mesta navýšilo naplnenie kapacity 40 miest v Zariadení pre seniorov Starinská, ktoré prinieslo úpravu vo výške takmer 176-tisíc eur.

Financie použije na vykrytie výdavkov súvisiacich s prevádzkou zariadenia. Mesto poskytne tiež bežný príspevok pre Mestské kultúrne stredisko vo výške 13 660 eur, časť z príspevku vo výške 3 500 eur bude financovať z obdržaných dobropisov.

Kybernetická bezpečnosť


Na riešenie migračných výziev v Humennom bolo samospráve poskytnutých 262 600 eur a refundované prostriedky viac ako 67-tisíc eur získalo mesto za projekty zrealizované v minulých rokoch.

„Prostriedky budú použité na výdavky súvisiace so zabezpečením kybernetickej bezpečnosti, na výmenu telefónnej ústredne za novú digitálnu, na rekonštrukciu miestnych komunikácií a spevnených plôch na území mesta pri materských školách Třebíčska a Osloboditeľov, na financovanie benefitu – jednorazového príspevku pre novonarodené deti, podporu zamestnanosti, financovanie stravného a dopravných služieb,“ konkretizoval Škuba.

„Projekt Basketbal“


Mesto v rámci presunov finančných prostriedkov podľa neho podporí napríklad aj Základnú školu (ZŠ) Laborecká s prevádzkou „Projekt Basketbal“ a preplatí výdavky ZŠ Hrnčiarska spojené s výmenou odkvapových rúr v átriu školy.

Opätovne sa tiež poskytne jednorazový príspevok pre prvákov pri nástupe dieťaťa na povinnú školskú dochádzku v meste Humenné. Na tento účel bude vyčlenených 30-tisíc eur.

Z rezervného fondu mesto použije viac ako 345-tisíc eur na kapitálové výdavky. Na rekonštrukciu a modernizáciu chodníkov, mestských komunikácií a rekonštrukciu odstavných plôch na území mesta pôjde 105-tisíc eur.

Zvyšné prostriedky sú určené na dočasné vykrytie výdavkov na zaplatenie dane z pridanej hodnoty, ktoré musí zaplatiť dopredu z vlastných zdrojov. Tieto výdavky budú následne refundované z nenávratného finančného príspevku.

Viac k témam: Modernizácia, Príspevok, Rekonštrukcia, Rozpočet, Samospráva, Výdavky
Zdroj: SITA.sk - Mestu Humenné po úprave stúpol mestský bežný rozpočet o takmer 1,3 milióna eur © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.