Piatok, 26. apríl 2024
Slnečno  10,8 °C
Mimoriadne správy

Nový premiér Pellegrini odcestuje do Bruselu, čaká ho prvý summit

 Webnoviny  22. marec 2018  387  
Nový premiér Pellegrini odcestuje do Bruselu, čaká ho prvý summit

BRATISLAVA 22. marca (WebNoviny.sk) - Vo štvrtok v dopoludňajších hodinách vymenoval prezident Andrej Kiska doterajšieho vicepremiéra Petra Pellegriniho za predsedu vlády a ten následne odcestuje na jarné zasadnutie Európskej rady do Bruselu.

Spolu s ostatnými lídrami Európskej únie by mal podľa Tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR v Bruseli hovoriť o hospodárskom raste a konkurencieschopnosti EÚ, o realizácii stratégie jednotného trhu či jednotného digitálneho trhu, ale aj o brexite a vonkajších vzťahoch.

Do  programu zaradia aj "prípad Salisbury"


Pred samotným zasadnutím sa na pravidelnom koordinačnom stretnutí zíde Peter Pellegrini s predsedami vlád krajín Visegrádskej štvorky a tiež s predsedom Európskeho parlamentu Antoniom Tajanim.

Odporúčame:
Aktualizované: Pellegrini je novým premiérom, prezident Kiska vymenoval aj novú vládu

Na marcovom zasadnutí Európskej rady sa lídri EÚ okrem iného už tradične stretnú aj vo formáte EÚ 27, kde bez Veľkej Británie budú hovoriť o brexite.

Predseda Európskej rady Donald Tusk premiérom a prezidentom odporučí privítať prechodné obdobie, keďže podľa neho oddiali nepriaznivé dôsledky brexitu. Okrem toho Tusk už informoval, že je pripravený zaradiť do programu aj "prípad Salisbury".

Z prvého summitu sa vráti večer


V tomto britskom meste otrávili nervovoparalytickou látkou Novičok bývalého dvojitého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliu.

Podľa všetkého za útokom stojí Rusko. Moskva však tvrdí, že táto chemická zbraň mohla pochádzať zo Švédska, Česka, Slovenska, ale aj samotnej Veľkej Británie, čo všetky krajiny odmietli.

Pellegrini sa zo svojho prvého summitu vo funkcii premiéra podľa tlačového a informačného odboru vráti už vo štvrtok večer, v piatok by totiž poslanci NR SR mohli hlasovať o dôvere vláde.

Viac k témam: Andrej Kiska, Antonio Tajani, brexit, Donald Tusk, Európsky parlament, Peter Pellegrini, Sergej Skripaľ, V4 Visegrádska štvortka
Zdroj: Webnoviny.sk - Nový premiér Pellegrini odcestuje do Bruselu, čaká ho prvý summit © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.