Sobota, 29. jún 2024
Slnečno  18,9 °C
Mimoriadne správy

Hašek kritizuje oficiálne zdôvodnenie IIHF, prečo nepustí Rusov a Bielorusov späť na medzinárodný ľad

 Webnoviny  23. marec 2023  196  
Hašek kritizuje oficiálne zdôvodnenie IIHF, prečo nepustí Rusov a Bielorusov späť na medzinárodný ľad

23.3.2023 (SITA.sk) - Legendárny český hokejový brankár Dominik Hašek dlhodobo patrí medzi kritikov alibistického postoja prezidenta Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) Luca Tardifa či vedenia zámorskej Národnej hokejovej ligy (NHL) vo veci prístupu k hokejistom z Ruska a Bieloruska po tom, ako vlani vo februári Rusi s podporou Bielorusov napadli Ukrajinu a vojna stále trvá.

Olympijský šampión z Nagana 1998 síce privítal stredajšie rozhodnutie IIHF o tom, že reprezentanti z Ruska a Bieloruska nebudú ani v sezóne 2023/2024 súčasťou medzinárodných súťaží, nahnevalo ho však zdôvodnenie.

Bezpečnostné riziko považuje za klamstvo


"Je mi z toho na vracanie," reagoval Hašek na skutočnosť, že IIHF ani slovom nespomenula vojnu a odvolala sa na bezpečnostné riziká. Niekdajšieho skvelého gólmana cituje web iDnes.cz.

"Na základe bezpečnostných rizík?! To je najväčšie klamstvo na svete! Robíte z ľudí blbcov, robíte z ruských športovcov blbcov. Prečo jasne neuvediete skutočný dôvod? Nikto vám už neverí," hneval sa Hašek na twitteri.



IIHF situáciu údajne konzultovala s prestížnou spoločnosťou, ktorá sa špecializuje na vyhodnocovaní rizík. A podľa jej správy došla k záveru, že stále je príliš skoro na návrat hráčov oboch krajín na medzinárodné klziská.

"Bolo by to riskantné predovšetkým v otázke bezpečnosti hráčov, členov realizačných tímov, organizátorov a fanúšikov," komentoval prezident IIHF. Použil teda podobné slová ako v januári počas MSJ v Kanade. Tie sa mali pôvodne konať v Rusku, no odobratie práva hostiť najlepšie mládežnícke výbery nepripisoval aktuálnemu politickému dianiu. Vyhlásil tiež, že turnaje bez Rusov nie sú až také atraktívne a vyslovil želanie ich skorého návratu.

V súkromí vraj hovoria úplne inak


Hašek už v minulosti viackrát verejne kritizoval Tardifov postoj. Teraz zdôraznil, že keď zodpovedné osoby z IIHF rozoberajú aktuálne dianie súkromne, tak hovoria úplne inak.

"Medzi štyrmi očami povedia: 'My to vieme, ale to je pre poistku, aby nás Rusi nemohli súdiť. Takto to odporúčajú právnici. Keby sme povedali pravdu, tak sme v zadk*.' Takže radšej IIHF klame ľuďom a my vlastne nevieme, prečo Rusi a Bielorusu necestujú na MS. Veľmi smutné!" pokračoval Hašek na sociálnej sieti.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.