Piatok, 26. apríl 2024
Prevažne slnečno  11,4 °C
Mimoriadne správy

Zo schémy Prvej pomoci už ministerstvo práce vyplatilo viac ako päťsto miliónov eur

 Webnoviny  11. september 2020  360  
Zo schémy Prvej pomoci už ministerstvo práce vyplatilo viac ako päťsto miliónov eur

11.9.2020 (Webnoviny.sk) - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVaR) vyplatilo zo schémy Prvej pomoci do konca augusta sumu 524 miliónov eur.

"Na základe aktualizovaných dát dostupných k 31. augustu úrady práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) uzavreli so zamestnávateľmi a SZČO skoro 120-tisíc dohôd o poskytovaní podpory zo schém Prvej pomoci," uvádza MPSVaR v tlačovej správe.

Z aktualizovaného vydania priebežnej správy Prvej pomoci, ktoré vypracoval Inštitút sociálnej politiky (ISP), vyplýva, že za júl využívali opatrenia najintenzívnejšie mikro a veľké podniky, ktoré čerpali takmer tri štvrtiny celkových výdavkov.

"Z hľadiska odvetví smerovala viac ako polovica výdavkov firmám v priemysle. Druhý najväčší podiel na sume pomoci má veľkoobchod a maloobchod," uvádza rezort práce a dodáva, že viac ako 77 percent z celkovej uhrádzanej sumy v júli bolo prerozdelených prostredníctvom opatrení 3A a 3B.

"Čistý prítok do evidencie nezamestnaných bol v júli najnižší od apríla, čo naznačuje postupnú stabilizáciu na trhu práce," doplnilo MPSVaR a dodalo, že so stabilizáciou úzko súvisí aj zrýchlenie odtoku uchádzačov z evidencie.

"Evidovaná miera nezamestnanosti dosiahla 7,65 percenta a vzrástla medziročne o 2,68 p. b.," uzavrelo ministerstvo.

Viac k témam: koronakríza, miera nezamestnanosti, Pandémia, SZČO Samostatne zárobkovo činná osoba, trh práce, zamestnávatelia
Zdroj: Webnoviny.sk - Zo schémy Prvej pomoci už ministerstvo práce vyplatilo viac ako päťsto miliónov eur © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.