Štvrtok, 18. apríl 2024
Jasno  1,3 °C
Mimoriadne správy

Sociálny zmier sa skončil, odkazujú odbory vláde a plánujú protestné pochody

 Webnoviny  11. september 2020  331  
Sociálny zmier sa skončil, odkazujú odbory vláde a plánujú protestné pochody

11.9.2020 (Webnoviny.sk) - Konfederácia odborových zväzov SR (KOZ) plánuje v nadchádzajúcich troch týždňoch organizovať protestné pochody v šiestich krajských mestách Slovenska. Protestnými pochodmi chce KOZ upozorniť vládu, že všetci pracujúci si zaslúžia rešpekt.

Úspora na strane zamestnancov


„Naša vláda hľadá úsporu na strane zamestnancov. Preto chceme protestami dať najavo náš nesúhlas so snahou a konaním vlády, ktorými sa snaží o znižovanie mzdových a sociálnych štandardov pracujúcich, a zároveň naznačiť, že takýmito jednostrannými protizamestnaneckými a protisociálnymi opatreniami sa sociálny zmier skončil,“ odôvodnil protesty v piatok prezident KOZ SR Marián Magdoško.

V rebríčku kvality slovenských pracovných miest v rámci krajín EÚ odpracuje slovenský zamestnanec ročne o 32 dní viac ako nemecký zamestnanec, máme 1. najvyšší podiel zamestnancov pracujúcich v noci, 2. najvyšší podiel zamestnancov pracujúcich cez agentúry dočasného zamestnávania, či 4. najvyšší podiel zamestnancov pracujúcich na zmeny.

Štvrtá najnižšia minimálna mzda


„Slovenská minimálna mzda je 4. najnižšia minimálna mzda v parite kúpnej sily, aj v priemerných nákladoch práce. Máme 4. najnižšie priemerné celkové náklady práce na zamestnanca v parite kúpnej sily,“ povedala viceprezidentka KOZ SR Monika Uhlerová.

Protestné pochody za práva všetkých zamestnancov sa uskutočnia 17. septembra v Košiciach, 18. septembra v Prešove, 22. septembra v Banskej Bystrici, 24. septembra v Žiline, 28. septembra v Trenčíne a 29. septembra v Trnave, všetky so začiatkom približne o 15:30.

Viac k témam: pochod, protesty, zamestnanci
Zdroj: Webnoviny.sk - Sociálny zmier sa skončil, odkazujú odbory vláde a plánujú protestné pochody © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.