Pondelok, 2. september 2024
Slnečno  28,8 °C
Mimoriadne správy

Zamestnanosť na Slovensku naďalej klesala, priemysel čelí nedostatku kvalifikovaných pracovníkov

 Webnoviny  14. august 2024  104  
Zamestnanosť na Slovensku naďalej klesala, priemysel čelí nedostatku kvalifikovaných pracovníkov

14.8.2024 (SITA.sk) -

Na Slovensku dochádza k poklesu pracovnej sily


Výkon ekonomiky Slovenska si udržal rast, bol však nižší ako na začiatku roka. Hrubý domáci produkt (HDP) v stálych cenách v druhom štvrťroku 2024 medziročne vzrástol o 1,9 %. Po očistení výsledkov o sezónne vplyvy sa HDP medziročne zvýšil o 2,1 % a medzikvartálne o 0,4 %.

„Vo všeobecnosti dochádza na Slovensku k poklesu pracovnej sily vzhľadom na výrazný odchod ľudí do predčasného dôchodku. Zároveň môžeme vidieť, že k poklesu zamestnanosti dochádza najmä v priemysle. Slovensko tak aktuálne čelí kombinácii odchodu ľudí do predčasného dôchodku spolu s nízkou nezamestnanosťou a potlačenou aktivitou v priemysle," uviedol makroekonomický analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák.

Nábor zamestnancov sa opäť rozbehne


Firmy, najmä v priemysle, tak podľa jeho slov nevedia či nemusia nahrádzať pracovné miesta po ľuďoch, ktorí odídu na predčasný dôchodok, keďže dopyt ostáva pod tlakom a vyhliadky sú ešte na niekoľko mesiacov skôr zahmlené. Ako ďalej analytik uvádza, po oživení aktivity v priemysle a výraznejšom impulze v domácej aj zahraničnej ekonomike sa tak opäť rozbehne aj nábor zamestnancov.

„Tu však firmy môžu naraziť na problém, zásoba nezamestnaných je pomerne slabá, geograficky rozložená s často nedostatočnými zručnosťami, čo môže obmedzovať ich expanziu. Aj preto budú pravdepodobne musieť siahnuť po zahraničných pracovníkoch," uzatvára Horňák.



Viac k témam: Hrubý domáci produkt, makroekonomický analytik Slovenskej sporiteľne, Sociálne, Zamestnanosť, Zamestnanosť na Slovensku
Zdroj: SITA.sk - Zamestnanosť na Slovensku naďalej klesala, priemysel čelí nedostatku kvalifikovaných pracovníkov © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.