Štvrtok, 28. marec 2024
Oblačno  11,9 °C
Mimoriadne správy

Z Fondu solidarity Európskej únie by sa na boj proti pandémii malo uvoľniť vyše pol miliardy eur

 Webnoviny  11. marec 2021  213  
Z Fondu solidarity Európskej únie by sa na boj proti pandémii malo uvoľniť vyše pol miliardy eur

11.3.2021 (Webnoviny.sk) - Európska komisia (EK) navrhuje uvoľniť takmer 530 miliónov eur v rámci Fondu solidarity Európskej únie (EÚ) na pomoc v boji proti pandémii koronavírusu.

Balíček má prispieť k úsiliu v 17 členských štátoch - Rakúsku, Belgicku, Chorvátsku, Česku, Estónsku, Francúzsku, Nemecku, Grécku, Maďarsku, Írsku, Taliansku, Lotyšsku, Litve, Luxembursku, Portugalsku, Rumunsku a Španielsku, ale aj troch pristupujúcich krajinách, a to konkrétne Albánsku, Čiernej Hore a Srbsku.

Podpora verejných výdavkov


Financovanie podporí časť ich verejných výdavkov na lekárske a osobné ochranné pracovné prostriedky, núdzovú podporu obyvateľstva a opatrenia na prevenciu, monitorovanie a kontrolu šírenia ochorenia, uvádza EK na svojej webstránke.

Balíček pomoci zahŕňa zálohové platby v objeme 132,7 milióna eur, ktoré už dostali Nemecko, Írsko, Grécko, Španielsko, Chorvátsko, Maďarsko a Portugalsko.

Solidarita v praxi


„Fond solidarity EÚ je konkrétna ukážka európskej solidarity v praxi. Od svojho vzniku poskytuje účinnú pomoc a úľavu miliónom ľudí v zložitých časoch. Minulý rok sme rozšírili jeho pôsobnosť tak, aby pokrýval aj mimoriadne zdravotné situácie. Teraz navrhujeme mobilizáciu tak potrebnej finančnej pomoci súvisiacej s koronavírusom,“ vyjadrila sa eurokomisárka pre kohéziu a reformy Elisa Ferreira.

Návrh EK na finančnú pomoc ešte musí schváliť Európsky parlament a Rada. Potom ju vyplatia kandidátskym krajinám.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, Fond solidarity EÚ
Zdroj: Webnoviny.sk - Z Fondu solidarity Európskej únie by sa na boj proti pandémii malo uvoľniť vyše pol miliardy eur © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.