Nedeľa, 1. september 2024
Mimoriadne správy

Verejné obstarávanie bude jednoduchšie aj pri eurofondových zákazkách, novela zákona začne platiť od augusta

 Webnoviny  29. júl 2024  112  
Verejné obstarávanie bude jednoduchšie aj pri eurofondových zákazkách, novela zákona začne platiť od augusta

29.7.2024 (SITA.sk) - Už od augusta začne platiť novela zákona o verejnom obstarávaní, ktorá výrazne zjednoduší verejné nákupy nielen pri zákazkách financovaných zo štátneho rozpočtu, ale aj z eurofondov. „Starostovia a primátori sa tešili na jednoduchšie verejné obstarávania a aj ho dostanú,“ povedal minister investícií Richard Raši.

Zjednodušenie je nielen v tom, že neúspešní uchádzači už nebudú môcť brzdiť obstarávania námietkami, ale výrazne sa zdvíhajú aj limity. Starostovia a primátori budú môcť stavebné práce obstarávať oslovením troch firiem namiesto doterajších 180 000 až do 800 000 eur pri zákazkách platených zo štátneho rozpočtu a do 360 000 pri zákazkách z eurofondov.

Rovnako tovary a služby budú môcť obstarať jednoduchšie namiesto doterajších 70 000 až do 143 000 eur eurofondových zákazkách a do 221 000 pri zákazkách zo štátneho rozpočtu. Na limitoch pri obstarávaniach napríklad z európskych štrukturálnych a investičných fondov sa MIRRI dohodlo konsenzom s Európskou komisiou a budú zverejnené v novej Jednotnej príručke k procesu verejného obstarávania.

Progresívne Slovensko malo takmer pol roka predsedu vlády Ľudovíta Ódora, ktorý vo vzťahu k zjednodušeniu verejného obstarávania neurobil nič. Keď sme sa do zjednodušení pustili my, Progresívne Slovensko zverejňovalo hoaxy, ako ide znižovať transparentnosť, pritom celá novela zákona je v súlade s limitmi platnými v Európskej únii. Zároveň ďakujeme poslancom NR SR, ktorí toto najvýraznejšie zjednodušenie verejného obstarávania za posledné roky podporili a tiež aj starostom a primátorom, ktorí sa za zákon postavili tiež,“ uviedol štátny tajomník MIRRI Michal Kaliňák.

Dodal, že novela zákona postaví slovenských primátorov a starostov na rovnakú štartovaciu čiaru so starostami z okolitých štátov, čo sa týka projektov cezhraničnej spolupráce.

Viac k témam: Eurofondy, Minister investícií regionálneho rozvoja a informatizácie SR, Novela zákona o verejnom obstarávaní, Samosprávy
Zdroj: SITA.sk - Verejné obstarávanie bude jednoduchšie aj pri eurofondových zákazkách, novela zákona začne platiť od augusta © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.