Piatok, 3. máj 2024
Polojasno  12,3 °C
Mimoriadne správy

Ukrajinci sa budú môcť na Slovensku bez problémov zamestnať, stačí ak získajú status odídenca

 Webnoviny  10. marec 2022  155  
Ukrajinci sa budú môcť na Slovensku bez problémov zamestnať, stačí ak získajú status odídenca

10.3.2022 (Webnoviny.sk) - Zamestnávatelia môžu poskytnúť prácu odídencom z Ukrajiny zjednodušeným procesom vďaka statusu dočasného útočiska. Svoje pracovné ponuky môžu uverejňovať na portáli voľných pracovných miest sluzbyzamestnanosti.gov.sk.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny zabezpečuje ich preklad do ukrajinského jazyka. Rezort o tom informoval v tlačovej správe.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt


Status odídenca


„Pre odídencov z Ukrajiny vytvárame také prostredie, aby sa čo najrýchlejšie dostali k relevantným informáciám a vhodným pracovným ponukám podľa ich odborných vedomostí a spôsobilostí," uviedlo ministerstvo.

Podľa zákona o azyle sa osobám utekajúcim pred vojnou po požiadaní udeľuje dočasné útočisko. Na základe tohto statusu získajú doklad o tolerovanom pobyte s označením odídenec.

Zjednodušené zamestnávanie


Zamestnávateľ môže podľa zákona o službách zamestnanosti následne odídenca zamestnať bez povolenia na zamestnanie. Nevyžaduje sa ani potvrdenie o možnosti obsadenia voľného pracovného miesta.

„Obyvatelia Ukrajiny tak získajú rovnaký prístup k pracovnému trhu ako občania Slovenskej republiky, s výnimkou štátnozamestnaneckých miest," tvrdí ministerstvo práce. Zamestnávatelia môžu odídencov z Ukrajiny zamestnávať na pracovnú zmluvu alebo na dohodu.

Dočasné útočisko


Ak občanovi Ukrajiny poskytol štát dočasné útočisko, zamestnávateľ má povinnosť formou informačnej karty oznámiť príslušnému úradu práce údaje o zamestnaní takejto osoby, a to pri vzniku aj ukončení zamestnania.

K informačnej karte doloží aj kópiu pracovnoprávneho vzťahu a kópiu dokladu o tolerovanom pobyte na území Slovenska s označením odídenec.

Takúto oznamovaciu povinnosť si musí splniť do siedmich pracovných dní od nástupu do zamestnania alebo po ukončení pracovného vzťahu.

Tisícky neobsadených pracovných miezd


K 10. marcu tohto roka eviduje ministerstvo práce na portáli sluzbyzamestnanosti.gov.sk 82,1-tisíca voľných pracovných miest od 6,6-tisíca zamestnávateľov.

K týmto pracovným miestam majú rovnaký prístup občania Slovenska ako aj odídenci z Ukrajiny, ak spĺňajú kritériá a požiadavky na vykonávanie danej pozície, ktoré požaduje zamestnávateľ.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Občania Ukrajiny tvoria dlhodobo takmer polovicu všetkých pracovníkov z tretích krajín, teda z krajín mimo Európskej únie. V januári tohto roka ich pracovalo na Slovensku viac ako 19,3 tisíca, z toho bolo viac ako 13-tisíc mužov.

Viac k témam: dočasné útočisko, rusko-ukrajinský konflikt, Zamestnávanie
Zdroj: Webnoviny.sk - Ukrajinci sa budú môcť na Slovensku bez problémov zamestnať, stačí ak získajú status odídenca © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.