Sobota, 20. apríl 2024
Mimoriadne správy

Trump chystá odvetu za digitálnu daň Francúzska, navrhuje clá za miliardy eur

 Webnoviny   3. december 2019  273  
Trump chystá odvetu za digitálnu daň Francúzska, navrhuje clá za miliardy eur

3.12.2019 (Webnoviny.sk) - Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa navrhuje uvalenie ciel na dovoz francúzskych tovarov v hodnote do 2,4 mld. USD, vrátane syra Roquefort, kabeliek, rúžov a šumivého vína, ako odvetu za francúzsku daň voči americkým technologickým gigantom Google, Amazon a Facebook.

Podľa Úradu splnomocnenca USA pre obchod totiž francúzska daň na digitálne služby diskriminuje americké firmy. Úrad bude prijímať verejné vyjadrenia k navrhovaným clám do 6. januára a 7. januára uskutoční vypočúvanie. Clá na francúzske tovary by mohli byť až na úrovni 100 percent.

Cieľom francúzskej dane je brániť tomu, aby sa technologické firmy vyhýbali daniam zriaďovaním sídiel v krajinách EÚ s nízkymi daňami. Francúzsko schválilo 3-percentnú daň z príjmov digitálnych firiem, ktorých ročné globálne tržby sú nad úrovňou 750 mil. eur a tržby vo Francúzsku nad hranicou 25 mil. eur.

USA francúzsku daň kritizujú aj preto, že sa zameriava na príjmy firiem a nie na ich zisky a že sa uplatňuje retroaktívne. Splnomocnenec USA pre obchod Robert Lighthizer upozornil, že USA uvažujú aj o prešetrovaní digitálnych daní, ktoré zaviedli Rakúsko, Taliansko a Turecko.

(1 EUR = 1,1023 USD)

Viac k témam: americký prezident, digitálna daň
Zdroj: Webnoviny.sk - Trump chystá odvetu za digitálnu daň Francúzska, navrhuje clá za miliardy eur © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.