Utorok, 3. september 2024
Zamračené  20,3 °C
Mimoriadne správy

SNS chce zjednodušiť sezónne zamestnávanie v cestovnom ruchu, novela Zákonníka práce prinesie sociálne výhody

 Webnoviny  Piatok, 13:57  82  
SNS chce zjednodušiť sezónne zamestnávanie v cestovnom ruchu, novela Zákonníka práce prinesie sociálne výhody

30.8.2024 (SITA.sk) - Poslanci zo SNS chcú zjednodušiť sezónne zamestnávanie v cestovnom ruchu. Skupina poslancov z klubu Slovenská národná strana (SNS) Dagmar Kramplová, Roman Michelko, Andrej Danko a Milan Garaj predložili na rokovanie Národnej rady SR novelu Zákonníka práce.

Jej cieľom je odstránenie nejednoznačnosti výkladu právnej úpravy sezónnej práce na účely dohody o pracovnej činnosti v cestovnom ruchu. Novela sa zameriava na spresnenie výkladu ustanovení, ktoré súvisia so sezónnou prácou v reštauráciách, pohostinstvách a ubytovacích zariadeniach.

Odstránením tejto nejasnej podmienky sa docieli jednoznačný a správny výklad právnej úpravy," uvádzajú predkladatelia. Sektor cestovného ruchu sa podľa ich slov stále zotavuje z dopadov pandémie COVID-19, energetickej krízy a inflácie, pričom čelí značnému nedostatku kvalifikovanej pracovnej sily, hlavne počas letných a zimných turistických sezón.

Zákon by mal prispieť k zjednodušeniu zamestnávania sezónnych pracovníkov, čo môže pozitívne ovplyvniť podnikateľské prostredie a priniesť sociálne výhody. Návrh zákona nebude mať podľa predkladateľov žiadne negatívne vplyvy na rozpočet verejnej správy. Zmena, v prípade schválenia novely zákona, začne platiť od vyhlásenia v Zbierke zákonov.

Viac k témam: Cestovný ruch, novela Zákonníka práce, Predseda SNS, Sezónni pracovníci
Zdroj: SITA.sk - SNS chce zjednodušiť sezónne zamestnávanie v cestovnom ruchu, novela Zákonníka práce prinesie sociálne výhody © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.