Utorok, 8. október 2024
Slabý dážď  13,8 °C
Mimoriadne správy

Slovensko sa prepadlo medzi ekonomicky najslabšie krajiny v okolí, zaostáva v lákaní zahraničných investícií

 Webnoviny   7:13  40  
Slovensko sa prepadlo medzi ekonomicky najslabšie krajiny v okolí, zaostáva v lákaní zahraničných investícií

8.10.2024 (SITA.sk) - Slovensko sa v poslednej dekáde stalo najneatraktívnejšou krajinou strednej a východnej Európy (CEE) v schopnosti lákať zahraničné investície.

Ako pokračuje analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák, ročné prílevy zahraničného kapitálu dosahovali len 1 % HDP, čo je výrazne pod regionálnym priemerom.

Štrukturálne problémy a verejné politiky


V porovnaní s krajinami, ako napríklad Maďarsko, Slovensko zároveň čelí aj nižšej návratnosti zahraničného kapitálu, ktorá je na úrovni približne 8 % ročne.

Význam priamych zahraničných investícií na Slovensku zostáva vysoký, keďže zahraničný kapitál tvorí 49,4 % pridanej hodnoty komerčného sektora.

Znížená atraktivita krajiny pre investorov je podľa analytika jednak dôsledkom štrukturálnych problémov, ako je nedostatok pracovnej sily na západe krajiny, ale aj nevhodných verejných politík.

Napriek plánom na významné investičné projekty, ako je výstavba piatej automobilky Volvo a prvej baterkárne, je očakávané výraznejšie oživenie investícií podľa Koršňáka neisté.

Negatívny vplyv na ekonomický rast


Klesajúci trend prilákania zahraničného kapitálu negatívne ovplyvňuje aj ekonomický rast krajiny.

Tento vývoj komplikuje kombinácia chýbajúcich reforiem v podpore domáceho podnikateľského prostredia a zvýšene dane právnických osôb z 21 % na 24 % schválené vládnou koalíciou.

Ekonomicky silnejšie krajiny regiónu, ako Česko a Slovinsko, hoci zaznamenali podobne nízke objemy zahraničných investícií ako Slovensko, zintenzívnili svoje zahraničné investície, čím čiastočne vyrovnali čistú pozíciu zahraničných investícií.

Naopak, Slovensko tento krok zanedbalo, čo prispelo k jeho prepadu medzi ekonomicky najslabšie krajiny regiónu CEE-EÚ.

Viac k témam: Ekonomický rast, Podnikateľské prostredie, Zahraničné investície, zahraničný kapitál
Zdroj: SITA.sk - Slovensko sa prepadlo medzi ekonomicky najslabšie krajiny v okolí, zaostáva v lákaní zahraničných investícií © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.