Pondelok, 20. máj 2024
Mimoriadne správy

Slovenské firmy plánujú investovať do kvalifikovaných zamestnancov, zamerajú sa aj na inovácie

 Webnoviny   4. apríl 2018  365  
Slovenské firmy plánujú investovať do kvalifikovaných zamestnancov, zamerajú sa aj na inovácie

BRATISLAVA 4. apríla (WebNoviny.sk) - Spoločnosti na Slovensku plánujú smerovať svoje investície v najbližších troch rokoch najmä do inovácií svojich produktov či spôsobov podnikania.

Vyplýva to z prieskumu spoločnosti KPMG s názvom Pulse of Economy 2017, v ktorom sa takto vyjadrili tri štvrtiny najvyšších predstaviteľov firiem v krajine. Prieskum sa uskutočnil v októbri a novembri minulého roka vo ôsmich stredo- a východoeurópskych krajinách na vzorke takmer 700 podnikových manažérov.

Prioritami udržanie kvalitných zamestnancov a digitalizácia


Druhou najčastejšou odpoveďou pri otázke smerovania investícií v najbližších rokoch bola digitálna infraštruktúra, ktorú uviedlo 64 % opýtaných na Slovensku. Prioritou pre firmy na Slovensku je však aj udržanie kvalitných zamestnancov, čo konštatuje až 83 % respondentov.

Odporúčame:
Eurofondy pôjdu na podporu regiónov, ministerka Matečná chce zlepšiť sociálnu infraštruktúru

Jednou z najvýznamnejších oblastí investovania by tak mali byť aj školenia súčasných zamestnancov, kde plánuje v najbližších troch rokoch vynakladať prostriedky 67 % slovenských spoločností.

Firmy sa sústredia na získanie kvalitnej pracovnej sily


Situácia na trhu práce je zároveň podľa prieskumu v súčasnosti aj najväčším problémom, ktorému podniky na Slovensku čelia a ktorý zároveň bráni v raste ich obratu. Ako zásadnú prekážku vníma nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily 62 % firiem na Slovensku. Do náboru nových pracovníkov preto plánuje v najbližších troch rokoch investovať šesť z desiatich spoločností, 14 % dokonca výrazne.

Z pohľadu rizík podnikania šéfovia firiem na Slovensku vnímajú ako najväčšie riziko vývoj regulácie, čo uviedlo 45 % respondentov. Druhým najdôležitejším je na Slovensku prevádzkové riziko, ktoré spomenulo 37 % opýtaných, o tretie miesto sa delí strategické riziko a riziko súvisiace s nedostatkom talentov, ktoré v oboch prípadoch uviedlo 32 % manažérov.

Viac k témam: investície, pracovná sila, slovenské firmy, výber zamestnancov
Zdroj: Webnoviny.sk - Slovenské firmy plánujú investovať do kvalifikovaných zamestnancov, zamerajú sa aj na inovácie © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.