Štvrtok, 28. marec 2024
Slnečno  14,6 °C
Mimoriadne správy

Slovenská ekonomika sa pomaly dostáva na úroveň výkonnosti spred pandémie, ale zo šoku sa stále spamätáva pomalšie ako priemer eurozóny

 Webnoviny  24. január 2023  170  
Slovenská ekonomika sa pomaly dostáva na úroveň výkonnosti spred pandémie, ale zo šoku sa stále spamätáva pomalšie ako priemer eurozóny

24.1.2023 (Webnoviny.sk) - Slovenská ekonomika z pohľadu reálneho hrubého domáceho produktu obnovila svoju výkonnosť spred pandémie začiatkom roku 2022, avšak jej zotavenie z pandemického šoku bolo v porovnaní s priemerom eurozóny pomalšie.

Ako ďalej na konferencii Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory uviedol spoluautor prognózy Pavol Ochotnický z Ekonomickej univerzity v Bratislave, ani v najbližších rokoch nie je pravdepodobné, že tempo ekonomického rastu Slovenska bude výraznejšie prevyšovať priemer Európskej únie, resp. eurozóny. Preto sa zdá, že ekonomická konvergencia Slovenskej republiky sa prinajmenšom na niekoľko rokov zastavila.

Recesia


Očakáva sa recesia v zimných mesiacoch na prelome rokov 2022 a 2023, resp. v prvom polroku 2023 s následným veľmi miernym a postupným zotavením. V prípade základného scenára prognózy by slovenská ekonomika za celý tento rok mala dosiahnuť tempo rastu reálneho hrubého domáceho produktu do 1 %.

„Pre rok 2023 očakávame, že hlavnými faktormi determinujúcimi vývoj ekonomiky Slovenska budú energie a inflácia,“ uvádza sa v štúdii.

Inflačný skok


Z hľadiska cenového vývoja je potrebné pripraviť sa na to, že najvýraznejší inflačný skok sa môže dostaviť až v úvode roka 2023, kedy mnohým podnikom skončia fixácie cien energií dohodnuté v predchádzajúcom období. Aktuálna inflačná vlna dosiahne zrejme svoj vrchol v prvom polroku 2023. V druhom polroku 2023 by už väčšia časť rastu cien vstupov mala byť zapracovaná v predajných cenách.

„Vcelku optimisticky tiež predpokladáme, že na národnej aj nadnárodnej úrovni Európskej únie už by mohli byť funkčné rámce na eliminovanie cenových excesov energetických komodít, vrátane samotnej elektrickej energie. V medziročnom porovnaní očakávame v tomto roku mierne zrýchlenie rastu cenovej hladiny na úroveň blízku 14 %,“ uvádza sa v prognóze.

Normalizácia miezd


Aj napriek tomu, že zamestnanosť mala v roku 2022 pozitívny vývoj, ekonómovia očakávajú, že v dôsledku poklesu ekonomickej aktivity sa v roku 2023 pozitívny vývoj utlmí. Nižší ekonomický rast môže vyvolať zvýšenie miery nezamestnanosti. Inflácia bude aj naďalej tlačiť na rast miezd.

„Nepredpokladáme, že zvýšenie nominálnych miezd pokryje vysoký rast cien a v najbližších dvoch rokoch očakávame pokles reálnych miezd,“ uvádza štúdia.

Bude úlohou novej vlády stabilizovať slovenskú spoločnosť a podnikateľské prostredie. Zároveň bude potrebné podľa ekonómov vytvoriť inštitucionálny rámec na opätovné naštartovanie konvergencie Slovenskej republiky k úrovni vyspelých ekonomík Európskej únie.

Viac k témam: HDP, Inflácia, Recesia
Zdroj: Webnoviny.sk - Slovenská ekonomika sa pomaly dostáva na úroveň výkonnosti spred pandémie, ale zo šoku sa stále spamätáva pomalšie ako priemer eurozóny © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.