Štvrtok, 25. apríl 2024
Mimoriadne správy

Slováci sú najčastejšími zahraničnými vlastníkmi českých firiem, prvenstvo po rokoch vyfúkli Rusom

 Webnoviny   4. apríl 2021  266  
Slováci sú najčastejšími zahraničnými vlastníkmi českých firiem, prvenstvo po rokoch vyfúkli Rusom

4.4.2021 (Webnoviny.sk) - Slovenskí podnikatelia pokračujú v expanzii na českom trhu. Vlani sa prvýkrát v histórii stali najčastejšími zahraničnými vlastníkmi českých firiem, keď po rokoch prvenstvo prebrali Rusom, a tento rok svoje vedenie ďalej posilňujú.

Ako vyplýva z analýzy poradenskej spoločnosti Bisnode A Dun & Bradstreet Company, Slováci do svojich portfólií od minulej jari zaradili ďalších 368 českých podnikov a celkom ich ovládajú 14 316.

„Expanzia na český trh je pre našich východných susedov logických krokom. Dôležitú úlohu hrá spoločná minulosť oboch štátov, takmer nulová jazyková bariéra a teritoriálne blízkosť," uviedla analytička Bisnode A Dun & Bradstreet Company Petra Štěpánová.

Po Slovákoch nasledujú Rusi, Ukrajinci a Nemci, pričom počet ruských a nemeckých firiem medziročne klesal, zatiaľ čo počet spoločností s ukrajinskými majiteľmi stagnoval.

Viac k témam: firmy, podnikatelia
Zdroj: Webnoviny.sk - Slováci sú najčastejšími zahraničnými vlastníkmi českých firiem, prvenstvo po rokoch vyfúkli Rusom © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.