Nedeľa, 5. máj 2024
Mimoriadne správy

Ruskí podnikatelia na Slovensku vlastnia 1110 firiem, aktívnejší na našom trhu sú Ukrajinci

 Webnoviny   1. marec 2022  225  
Ruskí podnikatelia na Slovensku vlastnia 1110 firiem, aktívnejší na našom trhu sú Ukrajinci

1.3.2022 (Webnoviny.sk) - Ruskí a ukrajinskí podnikatelia vlastnia na Slovensku 3 284 spoločností. Obe krajiny patria do top 15 najčastejších zahraničných vlastníkov slovenských firiem.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt


Vyplýva to z analýzy poradenskej spoločnosti Dun & Bradstreet. Ukrajine patrí aktuálne 5. miesto v rebríčku najčastejších zahraničných vlastníkov našich firiem, Rusku 11. priečka.

Najviac firiem v Bratislavskom kraji


„Aktívnejší na našom trhu sú Ukrajinci, ktorí tu vlastnia 2 174 spoločností s objemom základného kapitálu cez 40 miliónov eur. Podnikatelia z Ruska na Slovensku ovládajú 1 110 subjektov s kumulovaným imaním presahujúcim hranicu 70 miliónov eur,“ priblížila analytička Petra Štěpánová.

Z analýzy zároveň vyplýva, že najviac tamojších podnikateľov ovláda naše firmy sídliace v Bratislavskom kraji.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Počet zamestnancov nie je verejne dostupný


Najčastejšie pritom Rusi a Ukrajinci ovládajú spoločnosti, ktorých ročný obrat nepresahuje 1 milión eur a počet zamestnancov buď nie je verejne dostupný, prípadne majú dané firmy najviac dvoch zamestnancov.

V prípade Ruska na Slovensku evidujeme 156 podnikov s maximálne dvoma pracovníkmi, pri 898 sa počet zamestnancov nedá z oficiálnych dát zistiť. V prípade Ukrajiny je registrovaných 334 subjektov s najnižším počtom zamestnancov, pri 1 714 nie je ich počet verejne dostupný.

Podnikajú vo veľkoobchode či opravách


Najviac ruských a ukrajinských podnikateľov u nás podniká v rovnakom segmente. Do top trojice patria veľkoobchod, maloobchod, opravy a údržba (276 ruských a 428 ukrajinských firiem), administratívne a podporné činnosti (203 ruských a 374 ukrajinských firiem) a profesijné, vedecké a technické činnosti (200 ruských a 313 ukrajinských firiem).

Dun & Bradstreet je líder v poskytovaní dát a analytických riešení, ktoré umožňujú firmám po celom svete zlepšiť ich rozhodovacie procesy a zvýšiť výkonnosť.

Viac k témam: Podnikatelia, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk - Ruskí podnikatelia na Slovensku vlastnia 1110 firiem, aktívnejší na našom trhu sú Ukrajinci © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.