Nedeľa, 19. máj 2024
Polojasno  16 °C
Mimoriadne správy

Rumunsko chce exportovať viac než 60 percent ukrajinského obilia, premiéri oboch krajín podpísali dohodu

 Webnoviny  18. august 2023  184  
Rumunsko chce exportovať viac než 60 percent ukrajinského obilia, premiéri oboch krajín podpísali dohodu

18.8.2023 (SITA.sk) - Ukrajina a susedné Rumunsko podpísali v piatok dohodu o spolupráci pri vývoze ukrajinského obilia cez Rumunsko po tom, ako Rusko minulý mesiac odstúpilo od čiernomorskej obilnej dohody, ktorá umožňovala bezpečný export cez Čierne more.

Dohodu v Bukurešti podpísal ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ a jeho rumunský náprotivok Marcel Ciolacu.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine


Obaja lídri diskutovali o spôsoboch, ako zeefektívniť kľúčový export obilia z vojnou zničenej Ukrajiny a zlepšiť infraštruktúru na prepravu po rieke, železnici, cestách a po mori.

Ciolacu na tlačovej konferencii po stretnutí povedal, že dúfa, že Rumunsko dokáže exportovať viac ako 60 % ukrajinského obilia.

Rumunsko má v úmysle zdvojnásobiť množstvo exportovaného obilia z dvoch miliónov na štyri milióny ton mesačne, ale Ciolacu nešpecifikoval časový rámec tohto zámeru.

Viac k témam: obilie, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Rumunsko chce exportovať viac než 60 percent ukrajinského obilia, premiéri oboch krajín podpísali dohodu © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.