Sobota, 20. apríl 2024
Slabý dážď  4 °C
Mimoriadne správy

Prístup k významným investíciám sa zmení, návrh Sulíkovho ministerstva odklepla vláda

 Webnoviny  26. máj 2021  249  
Prístup k významným investíciám sa zmení, návrh Sulíkovho ministerstva odklepla vláda

26.5.2021 (Webnoviny.sk) - Štát chce zmeniť prístup k významným investíciám. Vláda totiž v stredu na návrh Ministerstva hospodárstva SR schválila s pripomienkou návrh nového zákona o významných investíciách.

Zmeny platné od novembra


Ten podľa rezortu reaguje na zmeny v trendoch prípravy takýchto investícií, strategických parkov alebo území. Jeho hlavným cieľom je nanovo definovať podmienky, proces a kontrolu vydávania osvedčení o významných investíciách.

I naďalej to pritom môžu byť také investície, ktoré budú realizované v oblasti priemyselnej výroby, služieb, výskumu a vývoja, ale zároveň po novom aj tie, ktoré sú určené na realizáciu investícií v oblasti verejných služieb. Zmeny by mali platiť od novembra tohto roka.

„Osobitným cieľom návrhu zákona je presne definovať, a teda aj podporiť výstavbu strategických parkov, ktoré budú pripravené na príchod nových investícií, predovšetkým do menej rozvinutých regiónov," objasňuje v predkladacej správe ministerstvo.

Strategické územie


Nová legislatíva zavádza pojem „strategické územie". Podľa rezortu ide o základný prvok pri príprave významnej investície, pričom za jeho realizáciu zodpovedá výhradne štát, respektíve právnická osoba zriadená ministerstvom hospodárstva.

„Prakticky sa tak končí možnosť vyvlastňovať pozemky dotknutého územia súkromným investorom. Táto činnosť bude realizovaná výhradne organizáciami pod priamou kontrolou štátnych inštitúcií," uvádza rezort.

Základné všeobecné podmienky


Návrh zákona ustanovuje základné všeobecné podmienky na kvalifikovanie sa na osvedčenie o významnej investícii. Približuje sa pritom k charakteru podmienok v prípade poskytovania investičnej pomoci.

Ponecháva v platnosti niektoré osvedčené prvky, ako napríklad schvaľovanie významnej investície vládou. Definuje samotný proces schvaľovania žiadosti o osvedčenie o významnej investícii, ako aj kontrolu plnenia podmienok a povinností držiteľa tohto osvedčenia. Zároveň presne definuje aj sankcie v prípade správnych deliktov.

Oproti predchádzajúcej úprave výrazne znižuje niektoré podmienky, ako napríklad minimálnu výmeru strategického územia, minimálnu výšku investície alebo minimálny počet novovytvorených pracovných miest.

Týmto spôsobom reaguje na trendy v oblasti inteligentného priemyslu a zvyšovania produktivity.

Viac k témam: investície, legislatíva, návrh zákona
Zdroj: Webnoviny.sk - Prístup k významným investíciám sa zmení, návrh Sulíkovho ministerstva odklepla vláda © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.