Streda, 8. máj 2024
Prevažne slnečno  14,5 °C
Mimoriadne správy

Príspevok pre azylantov sa čoskoro zvýši na trojnásobok životného minima, dostanú ho aj cudzinci

 Webnoviny  29. máj 2022  195  
Príspevok pre azylantov sa čoskoro zvýši na trojnásobok životného minima, dostanú ho aj cudzinci

29.5.2022 (Webnoviny.sk) - Jednorazový príspevok pre azylantov sa od 1. júna 2022 zvýši z 1,5 násobku na trojnásobok sumy životného minima pre jednu plnoletú osobu. Príspevok v rovnakej výške dostane aj cudzinec, ktorému sa poskytla doplnková ochrana. Počíta s tým vládna novela zákona o azyle, ktorú v marci schválili poslanci parlamentu.

Zavádza sa aj poskytovanie nového príspevku pre azylantov a cudzincov, ktorým sa poskytla doplnková ochrana, a to integračného príspevku. Bude sa poskytovať vo výške 1,75-násobku sumy životného minima s tým, že sa budú spoločne posudzovať rodinní príslušníci žijúci v spoločnej domácnosti. Príspevok sa bude poskytovať počas šiestich mesiacov.

Sociálne a psychologické poradenstvo a kurz kultúrnej orientácie zabezpečí podľa schváleného návrhu rezort vnútra aj pre žiadateľov o udelenie azylu na základe ich individuálnych potrieb. Ministerstvo tiež navrhlo skrátiť lehotu brániacu v prístupe na trh práce pre žiadateľov o udelenie azylu zo súčasných deväť mesiacov od začatia konania na šesť mesiacov.

Viac k témam: azylanti, Cudzinci, príspevok pre azylantov
Zdroj: Webnoviny.sk - Príspevok pre azylantov sa čoskoro zvýši na trojnásobok životného minima, dostanú ho aj cudzinci © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.