Sobota, 18. máj 2024
Zamračené  14,1 °C
Mimoriadne správy

Nemocnice podporujú praktické sestry v ambulanciách, reakcia komory sestier ich prekvapila

 Webnoviny  13. september 2018  303  
Nemocnice podporujú praktické sestry v ambulanciách, reakcia komory sestier ich prekvapila

BRATISLAVA 13. septembra (WebNoviny.sk) - Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) sa nazdáva, že praktické sestry v ambulanciách budú v prospech pacientov.

Ako asociácia uvádza vo svojom stanovisku, praktické sestry, ktoré majú takmer identické vzdelanie a kompetencie ako sestry, budú môcť pracovať aj v bežných ambulanciách.

Možnosť špecializácie


Kvalifikované sestry s vyšším vzdelaním budú mať väčší priestor uplatniť sa tam, kde chcú pracovať a kde ich pacient viac potrebuje. Ide napríklad o rôzne špecializované činnosti, v ústavnej zdravotnej starostlivosti a podobne.

Odporúčame:
Komora sestier a pôrodných asistentiek kritizuje návrh Zelníka o praktických sestrách v ambulanciách

Praktické sestry, čiže doterajší zdravotnícki asistenti, by mali môcť pracovať v ambulanciách na návrh poslanca Štefana Zelníka (SNS). Ten svoj pozmeňujúci návrh predložil k novele zákona o omamných látkach, o ktorej v súčasnosti rokuje parlament.

Proti sa postavila Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA), podľa ktorej sa Zelník snaží oslabiť postavenie sestier.

Zmena v prospech pacienta


ANS je z reakcie SKSaPA prekvapená. Obzvlášť, keď SKSaPA v minulosti ani v súčasnosti nepredložila žiadny konštruktívny návrh alebo riešenie, tvrdí asociácia nemocníc.

Odporúčame:
Národniari navrhujú dať do ambulancií aj praktické sestry, Cigániková však hovorí o odbornosti

"SKSaPA naopak čoraz tvrdšou rétorikou všetky návrhy riešenia aktuálnej situácie odmieta, čo niekedy, žiaľ, vyvoláva podozrenie, že komora sestier súčasný napätý personálny stav podceňuje a svojím prístupom bráni jeho postupnej náprave," vyhlásila ANS.

Nemocnice zásadne nesúhlasia s vyjadrením komory sestier, že na ambulanciách by nemali pracovať praktické sestry. "Naopak, z diskusie ANS, Asociácie súkromných lekárov (ASL) a Asociácie polikliník a zdravotníckych zariadení s poslancami Výboru NR SR pre zdravotníctvo pod vedením jej predsedu MUDr. Zelníka vzišiel návrh, aby praktické sestry mohli pracovať aj v ambulanciách. Táto zmena bude jednoznačne v prospech pacienta," vyhlasuje ANS.

Viac k témam: ANS Asociácia nemocníc Slovenska, praktické sestry, SK SaPA Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek
Zdroj: Webnoviny.sk - Nemocnice podporujú praktické sestry v ambulanciách, reakcia komory sestier ich prekvapila © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.