Sobota, 18. máj 2024
Mimoriadne správy

Na Slovensku sa trend nemení, ľudí pracujúcich ako SZČO výrazne neubúda

 Webnoviny   1. máj 2020  354  
Na Slovensku sa trend nemení, ľudí pracujúcich ako SZČO výrazne neubúda

1.5.2020 (Webnoviny.sk) - V minulom roku na Slovensku pracovalo 386-tisíc samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO), čo predstavovalo 15 percent z celkového počtu pracujúcich. Vo svojej analýze na to upozornila analytička WOOD & Company Eva Sadovská.

Situácia sa mení


"Za posledných desať rokov sa situácia výrazne nezmenila. V roku 2009 ich bolo totiž 367-tisíc a z celkového počtu pracujúcich obyvateľov SR tvorili 16 %," uviedla v tlačovej správe.

Na Slovensku je medzi SZČO takmer 2,5-násobne viac mužov ako žien. Kým samostatne zárobkovo činní muži tvorili zo všetkých pracujúcich mužov 19 %, v prípade žien išlo iba o podiel na úrovni 10 %.

Viac o téme koronavírus


Medzi mužmi podľa analytičky prevládajú remeselníci, ktorých bolo vlani až 107-tisíc. Podľa údajov a klasifikácie Eurostatu nasledujú manažéri, špecialisti a technici, pričom počet v každej spomenutej oblasti je vyšší ako 30-tisíc mužov.

V prípade žien prevládajú živnostníčky z oblasti predaja a služieb, ktoré Eurostat eviduje v počte 49-tisíc.

Najviac SZČO je v Poľsku a v Čechách


V Európskej únii predstavuje podiel SZČO na celkovom počte pracujúcich 14 %. Najvyšší podiel evidujú v Grécku (na úrovni 29 %) a v Taliansku (21 %).

Viac k téme Ekonomické dopady koronavírusu


Spomedzi krajín V4 majú vyšší podiel SZČO ako u nás Poľsko (18 %) a Česká republika (16 %).

Naopak, v Maďarsku sa podieľajú živnostníci, samostatne hospodáriaci roľníci či osoby vykonávajúce slobodné povolanie na celkovom počte pracujúcich iba 11 %.

V EÚ pracuje na SZČO viac mužov ako žien


Najnižší podiel SZČO (na úrovni menej ako 10 %) evidujú v Nemecku, Dánsku a Luxembursku. "V každej ekonomike Európskej únie platí, že medzi SZČO prevládajú muži," uviedla Sadovská.

V únii je v rámci SZČO počet mužov dvojnásobne vyšší ako počet žien. Najvýraznejší rozdiel je v Írsku, kde muži svojim počtom trojnásobne prevyšujú ženy.

Naopak, v Lotyšsku je rozdiel najnižší, nakoľko samostatne zárobkovo činných mužov je iba o 30 % viac ako žien.

Viac k témam: analýza, SZČO Samostatne zárobkovo činná osoba
Zdroj: Webnoviny.sk - Na Slovensku sa trend nemení, ľudí pracujúcich ako SZČO výrazne neubúda © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.