Sobota, 18. máj 2024
Slnečno  15,5 °C
Mimoriadne správy

Ministerstvo dopravy chce bratislavské letisko prenajať investorovi, má zabezpečiť jeho rozvoj

 Webnoviny  27. október 2018  276  
Ministerstvo dopravy chce bratislavské letisko prenajať investorovi, má zabezpečiť jeho rozvoj

BRATISLAVA 26. októbra (WebNoviny.sk) - Minister dopravy Arpád Érsek navrhuje prenajať bratislavské letisko koncesionárovi na 30 rokov. Vyplýva to z návrhu projektu verejno-súkromného partnerstva pri výbere koncesionára na prevádzku Letiska M. R. Štefánika v Bratislave, ktorý jeho rezort predložil v piatok 26. októbra do pripomienkového konania.

To by sa malo ukončiť expresne v skrátenom režime už 2. novembra, keďže podľa ministerstva existuje neodkladná potreba vykonania ďalších úkonov vyplývajúcich z projektu ako aj celého procesu výberu koncesionára. Koncesná zmluva by pritom podľa navrhovaného harmonogramu mohla začať platiť od roku 2021.

Najlepšia možnosť pre štát


Materiál hovorí o koncesii strategickému partnerovi formou verejno-súkromného partnerstva ako o najlepšej možnosti pre budúcnosť najväčšieho slovenského letiska. Spomína aj iné alternatívy, ako je zabezpečenie manažérskeho riadenia letiska treťou stranou alebo privatizáciu, v konečnom dôsledku však reálne porovnáva iba alternatívy ponechania súčasného stavu a prenájmu letiska strategickému investorovi.

Ten by mal podľa návrhu zabezpečiť rozvoj bratislavského letiska, zvýšiť jeho konkurencieschopnosť a priniesť ďalšie investície do infraštruktúry.

"O variante s prenájmom letiska zahraničnému partnerovi sa hovorilo už viackrát a napokon táto možnosť sa ukázala ako najlepšia a najvhodnejšia pre štát. Verím, že to pomôže zviditeľniť naše najväčšie medzinárodné letisko, ktorému patrí v rámci Európy strategické postavenie. Som presvedčený, že vďaka dodatočným investíciám, ktoré štát nemôže letisku poskytnúť, sa zvýši jeho prestíž, kvalita služieb a priláka aj nových leteckých dopravcov," uviedol na margo predloženého návrhu minister dopravy a výstavby SR Arpád Érsek.

Obnova infraštruktúry letiska


Koncesia podľa rezortu dopravy predpokladá medzinárodný tender s účasťou skúsených investorov. Trvanie zmluvy sa navrhuje na obdobie 30 rokov a jej predmetom bude prevádzkovanie, údržba a rozvoj letiska. Strategický partner zároveň zabezpečí ďalšie investície do obnovy infraštruktúry letiska, transfer aktuálnej dlhovej služby BTS a zároveň bude povinný uhrádzať koncesné poplatky do štátneho rozpočtu.

Forma verejno-súkromného partnerstva pre štát podľa materiálu minimalizuje riziká, ktoré súvisia s vlastníctvom a prevádzkou letiska pri ponechaní určitej miery kontroly nad jeho strategickými aktívami. Letisko M. R. Štefánika – Airport Bratislava, a. s. totiž aj v prípade odobrenia koncesie vládou naďalej bude v rukách štátu, ktorý zostane jeho jediný vlastník. Zároveň letisko ostane vlastníkom hlavnej infraštruktúry vrátane pozemkov a prioritného infraštruktúrneho majetku, vzletových a pristávacích dráh a budovy terminálu.

Po schválení materiálu by malo ministerstvo dopravy a výstavby začať proces prípravy a realizácie verejného obstarávania na koncesionára projektu verejno-súkromného partnerstva. Samotné verejné obstarávanie na koncesionára by sa podľa navrhnutého harmonogramu v materiáli mohlo realizovať od prvého štvrťroka budúceho roka do prvého kvartálu 2020. Po následnej negociácii koncesnej zmluvy a ďalšom schvaľovacom procese vo vládnom kabinete by koncesná zmluva mohla začať platiť v spomínanom roku 2021.

Zdroj: Webnoviny.sk - Ministerstvo dopravy chce bratislavské letisko prenajať investorovi, má zabezpečiť jeho rozvoj © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.