Nedeľa, 5. máj 2024
Mimoriadne správy

Slovenská domácnosť kúpi ročne vyše 16 kilogramov cestovín, prieskum ukázal návyky ľudí

 Webnoviny  27. október 2018  303  
Slovenská domácnosť kúpi ročne vyše 16 kilogramov cestovín, prieskum ukázal návyky ľudí

BRATISLAVA 25. októbra (WebNoviny.sk) - Jedna slovenská domácnosť kúpi ročne v priemere 16,5 kilogramu cestovín a minie na ne v priemere 27 eur. Vyplýva to z prieskumu agentúry GfK, ktorý sa zameral na obdobie od septembra 2017 do augusta 2018.

Z hľadiska výdavkov, zakúpeného objemu či frekvencie nakupovania jednoznačne dominujú bezvaječné cestoviny nad vaječnými. Z menej tradičných variant cestovín kupujú kukuričné, ktoré si v sledovanom období zakúpilo šesť percent domácností, ryžové (deväť percent) a kuskus (13 percent). Z hľadiska jednotlivých druhov cestovín si najviac domácností, a to až 77 percent, kúpilo polievkové rezance. Tvoria približne pätinu celkových výdavkov domácností na cestoviny v sledovanom období. Za nimi nasledujú špagety, vretená (fusilli) a kolienka. Najobľúbenejšie balenie cestovín je 400 gramov.

Dominantné postavenie majú nákupy v štandardnej cene, ktoré tvoria 75 percent výdavkov. Ostatných 25 percent výdavkov je teda na cestoviny v akcii. Akciu aspoň raz využilo 80 percent domácností.

Najviac domácností nakupuje cestoviny v hypermarketoch a supermarketoch. Najviac na ne domácnosti míňajú v supermarketoch, kde skončí 31 percent výdavkov a v malých obchodoch s 30-percentným podielom na výdavkoch. Domácnosti kupujú cestoviny približne jedenkrát za dva týždne.

Informácie agentúre SITA poskytla Andrea Patočková z agentúry GfK.

Viac k témam: potraviny, prieskum, spoločnosť GfK
Zdroj: Webnoviny.sk - Slovenská domácnosť kúpi ročne vyše 16 kilogramov cestovín, prieskum ukázal návyky ľudí © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.