Sobota, 18. máj 2024
Zamračené  15,1 °C
Mimoriadne správy

Tretina slovenských stavbárov hodnotí finančnú situáciu ako ťažkú, platby záväzkov sú problém

 Webnoviny  27. október 2018  309  
Tretina slovenských stavbárov hodnotí finančnú situáciu ako ťažkú, platby záväzkov sú problém

BRATISLAVA 25. októbra (WebNoviny.sk) - Tretina slovenských stavbárov hodnotí svoju finančnú situáciu ako ťažkú, keď im občas neostáva dostatok prostriedkov na pokrytie bežných nákladov v domácnosti. Celých 26 % slovenských stavbárov by radšej vykonávalo inú profesiu. Vyplynulo to z prieskumu, ktorý pre spoločnosť Kruk Česká a Slovenská republika uskutočnila agentúra Kantar TNS.

Iba 22 % slovenských stavbárov zaznamenalo nedávno nárast príjmu, zatiaľ čo pokles evidovalo 40 % z oslovených. Rastúci príjem slovenskí stavbári najčastejšie využívajú na sporenie (29 % oslovených) a splácanie dlhov (26 % pracovníkov). Svoje úspory však zväčša ponechávajú na bežnom účte. Najmenej populárne sú medzi stavbármi investičné fondy.

Stavbári majú problém s platbami svojich záväzkov. V uplynulom roku sa celková suma platieb po splatnosti pohybovala podľa výsledkov prieskumu okolo ôsmich mesačných platov. Zároveň takmer štvrtina respondentov (24 %) uviedla, že si v posledných 12 mesiacoch vzali úver z dôvodov pokrytia bežných nákladov domácnosti.

Na Slovensku podľa výsledkov prieskumu nemajú stavbári o prácu núdzu. Tridsať percent z nich počas posledných troch rokov síce zmenilo zamestnanie, v súčasnosti však pracujú. Bez práce boli len štyri percentá z oslovených stavbárov.

Viac k témam: prieskum, stavebníctvo
Zdroj: Webnoviny.sk - Tretina slovenských stavbárov hodnotí finančnú situáciu ako ťažkú, platby záväzkov sú problém © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.