Utorok, 23. apríl 2024
Mimoriadne správy

Hrubý domáci produkt za tretí štvrtok zrejme prekoná očakávania, predpovedá rozpočtová rada

 Webnoviny  30. september 2020  293  
Hrubý domáci produkt za tretí štvrtok zrejme prekoná očakávania, predpovedá rozpočtová rada

30.9.2020 (Webnoviny.sk) - Za tretí štvrťrok skončí vývoj hrubého domáceho produktu (HDP) pravdepodobne nad očakávaniami, a to vzhľadom na relatívne silné oživenie obchodu u nás i v celom svete. Konštatuje to v rámci makroekonomických predpokladov Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu


Podľa aktuálneho modelu kleslo HDP medziročne o 4 %. Je to menší prepad, ako očakáva v prognóze Výbor pre makroekonomické prognózy na úrovni 5,8 %.

Rast HDP v poslednom štvrťroku bude podľa rozpočtovej rady závisieť od miery infekcií, ich dopadu na ekonomiku a aplikácie hospodárskych politík proti následkom pandémie.

Predbežný odhad hovorí o medzikvartálnom raste o 0,3 %, avšak pri medziročnom poklese o 4,3 %.

Za celý tento rok kancelária Rady pre rozpočtovú zodpovednosť počíta s tým, že HDP klesne o 6,1 %. Výbor pre makroekonomické prognózy odhaduje pokles na úrovni 6,7 %.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, HDP
Zdroj: Webnoviny.sk - Hrubý domáci produkt za tretí štvrtok zrejme prekoná očakávania, predpovedá rozpočtová rada © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.