Piatok, 26. apríl 2024
Mimoriadne správy

Globálna ekonomika možno neporastie tak, ako sa čakalo. Menový fond mierne zhoršil prognózu

 Webnoviny  12. október 2021  177  
Globálna ekonomika možno neporastie tak, ako sa čakalo. Menový fond mierne zhoršil prognózu

12.10.2021 (Webnoviny.sk) - Medzinárodný menový fond (MMF) mierne zhoršil prognózu zotavovania globálnej ekonomiky z recesie vyvolanej pandémiou koronavírusu.

Zhoršenie predikcie je odzrkadlením pretrvávajúcich narušení dodávateľských reťazcov v priemyselných krajinách a nerovností vo vakcinácii proti koronavírusu v bohatých a chudobných štátoch.

Rast má vykompenzovať straty


MMF v najnovšom Svetovom ekonomickom výhľade, ktorý zverejnil v utorok, uviedol, že globálna ekonomika by mala v tomto roku vzrásť o 5,9 percenta.

Ešte v júli fond predpovedal, že svetové hospodárstvo sa v tomto roku zväčší o 6 percent.

Menový fond odhaduje, že ekonomický rast vyspelých krajín do roku 2022 vykompenzuje straty, ktoré utrpeli počas pandémie.

Menej rozvinuté štáty ešte klesnú


Ekonomiky rozvíjajúcich sa a menej rozvinutých štátov okrem Číny však podľa MMF budú o 5,5 percenta menšie ako pred pandémiou, ktorá vypukla vlani v marci.

To predstavuje vážne ohrozenie životnej úrovne v týchto krajinách, dodal menový fond.

Viac k témam: Ekonomický rast, Globálna ekonomika
Zdroj: Webnoviny.sk - Globálna ekonomika možno neporastie tak, ako sa čakalo. Menový fond mierne zhoršil prognózu © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.