Piatok, 3. máj 2024
Zamračené  10,9 °C
Mimoriadne správy

Facebook zablokoval desiatky podozrivých účtov, odborníci zisťujú ich možné napojenie na Rusko

 Webnoviny   6. november 2018  306  
Facebook zablokoval desiatky podozrivých účtov, odborníci zisťujú ich možné napojenie na Rusko

LONDÝN 6. novembra (WebNoviny.sk) – Americká spoločnosť Facebook zablokovala 115 účtov na rovnomennej sociálnej sieti a službe Instagram pre podozrivé "koordinované neautentické" správanie sa. Stalo sa tak pred americkými kongresovými voľbami, ktoré sa konajú dnes.

Tip od bezpečnostných orgánov


Spoločnosť v pondelok prostredníctvom blogu oznámila, že na sociálnej sieti Facebook zablokovala 30 účtov a na Instagrame 85 a momentálne ich podrobnejšie preskúmava.

Spoločnosť k zablokovaniu pristúpila po tom, ako dostala tip od predstaviteľov amerických bezpečnostných orgánov o online aktivite, ktorá by podľa nich "mohla byť spojená so zahraničnými subjektmi", uviedol v príspevku šéf kybernetickej bezpečnosti Facebooku Nathaniel Gleicher.

Ako tiež povedal, Facebook poskytne ďalšie informácie, keď bude o účtoch vedieť viac. Informovať bude okrem iného aj o tom, "či sú tieto účty napojené na Internetovú výskumnú agentúru sídliacu v Rusku alebo na iné zahraničné subjekty".

Ovplyvňovanie verejnej mienky


Takmer všetky účty na Facebooku boli v ruštine alebo vo francúzštine. Na Instagrame boli zase väčšinou v angličtine a zameriavali sa buď na celebrity alebo politickú diskusiu. Ďalšie podrobnosti o účtoch alebo podozrivej aktivite spoločnosť neposkytla.

Americké technologické spoločnosti posilnili bezpečnosť a úsilie v boji proti dezinformačným kampaniam, pretože sa internetoví narušitelia vrátane ruských skupín pokúšajú rozdeliť voličov a zdiskreditovať demokraciu, píše agentúra AP.

Konanie Facebooku je súčasťou protiopatrení zameraných na zabránenie vyčíňaniu ako v roku 2016, keď ruské skupiny ovplyvňovali verejnú mienku pred americkými prezidentskými voľbami.

Viac k témam: facebook, Instagram, zablokovanie
Zdroj: Webnoviny.sk - Facebook zablokoval desiatky podozrivých účtov, odborníci zisťujú ich možné napojenie na Rusko © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.