Sobota, 27. apríl 2024
Mimoriadne správy

Európska komisia zhoršila prognózu ekonomického rastu eurozóny, dôvodom sú aj problémy nemeckého hospodárstva

 Webnoviny  11. september 2023  202  
Európska komisia zhoršila prognózu ekonomického rastu eurozóny, dôvodom sú aj problémy nemeckého hospodárstva

11.9.2023 (SITA.sk) - Európska komisia (EK) zhoršila prognózu ekonomického rastu eurozóny v tomto a budúcom roku. EK v pondelok uviedla, že inflácia výrazne poškodzuje ochotu ľudí míňať peniaze a zároveň vyššie úrokové sadzby prudko obmedzujú dostupnosť úverov potrebných na investície a nákupy.

EK odhaduje, že hospodárstvo 20-člennej eurozóny sa v tomto roku zväčší len o 0,8 percenta, pričom na jar prognózovala, že jeho rast bude na úrovni 1,1 percenta. V budúcom roku EK očakáva rast ekonomiky eurozóny o 1,3 percenta. Jej jarná predikcia rátala s budúcoročným rastom o 1,6 percenta.

Kľúčovým dôvodom slabosti eurozóny sú problémy nemeckej ekonomiky, ktorá je orientovaná na priemyselnú produkciu a export. Nemecké hospodárstvo totiž postihli vyššie ceny energií a oslabujúci dopyt zo strany Číny. EK zhoršila prognózu vývoja nemeckej ekonomiky a predpokladá, že v tomto roku sa zmenší o 0,4 percenta.

Viac k témam: Ekonomický rast, Ekonomika eurozóny, Inflácia, Nemecká ekonomika, úrokové sadzby
Zdroj: SITA.sk - Európska komisia zhoršila prognózu ekonomického rastu eurozóny, dôvodom sú aj problémy nemeckého hospodárstva © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.