Piatok, 22. november 2024
Mimoriadne správy

Desiatky reštaurácií idú do rizika, plánujú otvoriť interiéry prevádzok aj napriek zákazu

 Webnoviny   7. december 2020  255  
Desiatky reštaurácií idú do rizika, plánujú otvoriť interiéry prevádzok aj napriek zákazu

7.12.2020 (Webnoviny.sk) - Reštaurácie napojené na iniciatívu Bojujeme za naše gastro plánujú v utorok otvoriť pre hostí aj svoje interiéry. Stať sa tak má najmenej u 40-tich gastro prevádzok z dôvodu neúnosnej situácie. Prevádzkovatelia z dôvodu neúnosnej situácie nemajú na nájmy a musia prepúšťať. Preto sa rozhodli, že idú do rizika.

Núdzový stav bol vraj predĺžený nezákonne


Opierajú sa pritom o právnu analýzu, podľa ktorej bol núdzový stav na Slovensku predĺžený nezákonne. Košice by mali byť mestom, kde gatro prevádzky aj bary otvoria v utorok ako prvé. Informoval o tom v pondelok na sociálnej sieti Facebook šéf iniciatívy Bojujeme za naše gastro Miroslav Heredoš.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu


Nie všetci prevádzkovatelia gastro podnikov sa však s touto myšlienkou v pondelok stotožnili. Odmietavé stanovisko zaslala redakciám napríklad iniciatíva - Zachráňme gastro!.

"My ako segment, nie sme šíriteľom nákazy ochorenia COVIDu-19. Máme to dokázané. V reštauráciách sa podľa oficiálnych štatistík nakazilo iba 20 ľudí. Chceme byť otvorení a normálne fungovať ako obchodné reťazce, kiná, divadlá či kostoly. Ideme do rizika a zajtra niektorí naši členovia otvárajú svoje prevádzky," uviedol v pondelok Heredoš.

S otváraním nesúhlasia, ale ich rozhorčeniu rozumejú


Ďalšia obdobná iniciatíva - Zachráňme gastro! však s krokmi kolegov nesúhlasí, zároveň však ich rozhorčeniu rozumie. "Podnikatelia v gastre, ktorí nemajú šancu na zmysluplné donášky, okienkový predaj, či terasy, sú zúfalí. Mesiace sú zatvorení a ak nechcú prepúšťať, platia minimálne 20 % odvodov, miezd a ďalších nákladov aj za zamestnancov, ktorí musia sedieť doma. Nikto im nepomohol s fixnými nákladmi na udržanie si prevádzky, ako sú energie, stráženie, platby licencií a podobne. Štát zakazuje zo dňa na deň, ale ani mesiace mu nestačia na prípravu komplexného reálneho plánu pomoci. Nesmieme sa preto kolegom v ich iniciatíve čudovať," povedal Ján Laš zo Zachráňme gastro!.

Viac o téme: Koronavírus


Na druhej strane však podľa Laša platí, že gastroprevádzkovatelia nie sú epidemiológovia, ani ústavní právnici. Bezpečnosť zamestnancov a zákazníkov má byť podľa Laša najvyššou prioritou pre všetkých.

"Vysvetľovať si hygienické predpisy po svojom a amatérsky vykladať ústavu, zákony a nariadenia, nepovažujeme za rozumné. Stále však žiadame, aby nám štát povedal, ako smieme podnikať, alebo zachránil kožu tým, ktorí sú bez príjmu, no každý mesiac musia platiť stovky a tisíce eur pre neschopnosť politikov pomôcť im aspoň na úrovni ostatných krajín," dodal Laš.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu
Zdroj: Webnoviny.sk - Desiatky reštaurácií idú do rizika, plánujú otvoriť interiéry prevádzok aj napriek zákazu © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.