Piatok, 10. máj 2024
Mimoriadne správy

Členské štáty Európskej únie dostanú dodatočnú podporu na zmiernenie dôsledkov vojny na Ukrajine

 Webnoviny   4. október 2022  173  
Členské štáty Európskej únie dostanú dodatočnú podporu na zmiernenie dôsledkov vojny na Ukrajine

4.10.2022 (Webnoviny.sk) - Krajiny a regióny Európskej únie (EÚ) dostanú dodatočnú podporu na zmiernenie dôsledkov Ruskom rozpútanej vojny na Ukrajine. V tlačovej správe o tom informoval Európsky parlament, ktorý v utorok prijal potrebnú legislatívu.

Tá zjednodušuje pravidlá pre členské štáty využívajúce fondy kohéznej politiky na riešenie migračných a investičných výziev spôsobených ruskou agresiou na Ukrajine.

Zdroje využijú v dvoch oblastiach


„Vzhľadom na ruskú agresiu musí Európa reagovať rýchlo a rozhodne. S FAST-CARE pomôže politika súdržnosti ukrajinským utečencom a umožní európskym mestám a obciam a hospodárstvu EÚ zmierniť priame a nepriame dôsledky tejto hroznej vojny,“ povedal spravodajca Niklas Nienass.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine


Legislatíva zjednodušuje pravidlá využívania kohéznych zdrojov vo dvoch oblastiach: pomoc pri migrácii a pomoc pri investíciách do súdržnosti ohrozených vysokými nákladmi na energie a nedostatkom surovín a pracovnej sily.

Poskytuje dodatočné predbežné financovanie vo výške 3,5 miliardy eur v rokoch 2022 a 2023.

Možné je stopercentné financovanie


Umožňuje tiež 100 % financovanie projektov EÚ na podporu sociálno-ekonomickej integrácie štátnych príslušníkov tretích krajín a odstraňuje požiadavku na umiestnenie utečencov.

Okrem toho, aby sa zabezpečilo, že sa pomoc dostane k miestnym komunitám, najmenej 30 % sumy projektu sa musí poskytnúť miestnym orgánom alebo organizáciám miestnych komunít.

Po formálnom prijatí Radou EÚ vstúpia nové pravidlá do platnosti deň po zverejnení v Úradnom vestníku EÚ.

Viac k témam: Eurofondy, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk - Členské štáty Európskej únie dostanú dodatočnú podporu na zmiernenie dôsledkov vojny na Ukrajine © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.