Sobota, 4. máj 2024
Slnečno  20,4 °C
Mimoriadne správy

Americký prezident Biden oznámil nové prísne sankcie proti Rusku, Putin bude podľa neho vyvrheľom

 Webnoviny  24. február 2022  172  
Americký prezident Biden oznámil nové prísne sankcie proti Rusku, Putin bude podľa neho vyvrheľom

24.2.2022 (Webnoviny.sk) - Americký prezident v prejave o situácii na Ukrajine ostro odsúdil rozpútanie vojny Ruskom. Ako informuje spravodajský web CNN, oznámil nové prísne sankcie a obmedzenia týkajúce sa toho, čo možno do Ruska vyvážať.

„To bude znamenať vážne náklady pre ruskú ekonomiku, a to okamžite aj časom. Tieto sankcie sme zámerne navrhli tak, aby sme maximalizovali dlhodobý vplyv na Rusko a minimalizovali dopad na Spojené štáty a našich spojencov,“ povedal Biden.

Každé aktívum v USA bude zmrazené


Ako poznamenal, Spojené štáty to nerobia samé a dodal, že na týchto sankciách sa podieľa 27 členov Európskej únie a skupina G7.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt


Rusko bude mať obmedzenú schopnosť obchodovať v dolároch, eurách, librách a jenoch. Nebude tak mať možnosť financovať svoju armádu a zhorší sa tiež jeho schopnosť byť konkurencieschopné v technologicky vyspelej ekonomike 21. storočia.

USA uvalili sankcie na ruské banky, ktoré dohromady držia aktíva približne bilión dolárov. „Každé aktívum, ktoré majú v Amerike, bude zmrazené,“ dodal Biden.

S Putinom sa zhovárať neplánuje


Šéf Bieleho domu povedal, že po tom, čoho sa Putin dopustil, nemá v pláne zhovárať sa s ním.

„Putinova agresia proti Ukrajine bude stáť Rusko draho ekonomicky a strategicky. Putin bude na medzinárodnej scéne vyvrheľom. Putinovo rozhodnutie viesť úplne neospravedlniteľnú vojnu proti Ukrajine spôsobí, že Rusko bude slabšie a zvyšok sveta silnejší,“ skonštatoval Biden.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Sankcie, Sankcie proti Rusku
Zdroj: Webnoviny.sk - Americký prezident Biden oznámil nové prísne sankcie proti Rusku, Putin bude podľa neho vyvrheľom © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.