Piatok, 26. apríl 2024
Slnečno  8,5 °C
Mimoriadne správy

Rusko chystá odvetu: Z krajiny vyhostí vyše 150 diplomatov z iných štátov

 Webnoviny  29. marec 2018  414  
Rusko chystá odvetu: Z krajiny vyhostí vyše 150 diplomatov z iných štátov

MOSKVA 29. marca (WebNoviny.sk) - Rusko zareaguje na vyhostenie ruských diplomatov, ku ktorému siahli v posledných dňoch desiatky krajín, proporčným vyhostením rovnakého počtu diplomatov z každého z týchto štátov.

Vo štvrtok to v Moskve oznámil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Rusko zatvorí americký konzulát


V praxi to znamená, že Rusko vyhostí 60 diplomatov Spojených štátov a desiatky diplomatov z 27 ďalších krajín. Okrem toho Rusko podľa Lavrova zatvorí americký konzulát v Petrohrade, čo bude odveta za zatvorenie ruského konzulátu v americkom Seattli.

Odporúčame:
Moskva je za konanie summitu Putin-Trump aj napriek vyhosťovaniu ruských diplomatov

Hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Maria Zacharová medzitým vo štvrtok vyhlásila, že k látke novičok, ktorou bol podľa britských vyšetrovateľov vo Veľkej Británii otrávený bývalý ruský agent Sergej Skripaľ a jeho dcéra, mali prístup Veľká Británia, Spojené štáty, Česká republika a Švédsko, čo sa dá podľa nej veľmi ľahko dokázať.

Dokopy vyhostili vyše 150 diplomatov


Skripaľa a jeho dcéru otrávili začiatkom marca v anglickom Salisbury nervovoparalytickou látkou sovietskej výroby novičok, pričom podľa Londýna šlo o útok zo strany Ruska. Moskva od začiatku tvrdí, že s útokom na Skripaľa a jeho dcéru nemá nič spoločné a že celá záležitosť je len provokáciou zo strany Veľkej Británie. Predstavitelia Kremľa naznačujú, že môže ísť o akciu britských tajných služieb namierenú proti Rusku.

Odporúčame:
K vyhosteniu ruských diplomatov pristúpilo aj Gruzínsko, Rusko obvinenia stále odmieta

V súvislosti s otrávením Skripaľa a jeho dcéry desiatky západných či prozápadne orientovaných krajín vyhostili dokopy už vyše 150 ruských diplomatov.

 

Viac k témam: diplomati, Rusko, Sergej Lavrov, Sergej Skripaľ, Veľká Británia
Zdroj: Webnoviny.sk - Rusko chystá odvetu: Z krajiny vyhostí vyše 150 diplomatov z iných štátov © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.