Piatok, 26. apríl 2024
Mimoriadne správy

Aktualizované: Muž podozrivý z teroristického útoku v Štokholme sa k činu priznal

 Webnoviny  11. apríl 2017  311  
Aktualizované: Muž podozrivý z teroristického útoku v Štokholme sa k činu priznal


  • aktualizované 11. apríla 14:45


ŠTOKHOLM 11. apríla (WebNoviny.sk) - Uzbek Rachmat Akilov, hlavný podozrivý z piatkového útoku nákladným automobilom v centre Štokholmu, sa priznáva k spáchaniu "teroristického zločinu". Na pôde súdu to v utorok povedal Johan Eriksson, právny zástupca tohto 39-ročného muža.

"Jeho stanovisko je, že uznáva, že spáchal teroristický zločin, a preto akceptuje tiež to, že na neho bude uvalená väzba," uviedol podľa agentúry Reuters právny zástupca Eriksson. O väzbe rozhodne súd ešte v priebehu dneška.

Odporúčame:
Aktualizované: Švédi si minútou ticha uctili obete útoku v Štokholme, je známe meno podozrivého

Prokurátor Hans Ihrman uviedol, že Akilov je podozrivým z teroristických zločinov v súvislosti s piatkovým útokom nákladným automobilom, pri ktorom prišli o život štyria ľudia. Pojednávanie na štokholmskom okresnom súde vzápätí pokračovalo za zatvorenými dverami. Sprevádzali ho zvýšené bezpečnostné opatrenia.

Akilov je hlavným podozrivým z toho, že odcudzeným nákladiakom na rozvoz piva vrazil v piatok do chodcov v pešej zóne Drottninggatan, pričom štyroch zabil a ďalších 15 zranil. Podozrivého, ktorý bol vo Švédsku neúspešným žiadateľom o azyl, zadržala polícia niekoľko hodín po tomto čine.

Druhá osoba zatknutá v súvislosti s piatkovým útokom už nie je podozrivá z možného podielu na tomto čine a vyšetrovatelia preto nepožadujú jej ponechanie vo väzbe. Druhého podozrivého, ktorého zatkli v nedeľu, švédske orgány neidentifikovali a uviedli len to, že je mužského pohlavia. Podozrenie, že mohol hrať nejakú úlohu pri piatkovom útoku, bolo už od začiatku len "nižšieho stupňa" oproti predpokladanému páchateľovi.



Viac k témam: švédsko, teroristický útok v Štokholme, terorizmus
Zdroj: Webnoviny.sk - Aktualizované: Muž podozrivý z teroristického útoku v Štokholme sa k činu priznal © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.