Piatok, 26. apríl 2024
Mimoriadne správy

Trnavský primátor Bročka odvolal prednostku, dôvodom je verejné obstarávanie

 Webnoviny  21. marec 2018  489  
Trnavský primátor Bročka odvolal prednostku, dôvodom je verejné obstarávanie

TRNAVA 21. marca (WebNoviny.sk) – Primátor Trnavy Peter Bročka odvolal z funkcie prednostku mestského úradu Ivanu Mudríkovú. Dôvodom je verejné obstarávanie procesného auditu Mestského úradu v Trnave v hodnote 15-tisíc eur z minulého roka.

Anonymný podnet


Bročka dostal anonymný podnet, z ktorého vyplýva, že prednostka o zákazke komunikovala s konateľkou spoločnosti, ktorá ju neskôr získala. Anonym priložil kópie vzájomnej e-mailovej komunikácie prednostky a konateľky spoločnosti CoMa Consulting Zuzany Ludvigovej.

O vyvodenie zodpovednosti a bezodkladné odvolanie prednostky Ivany Mudríkovej z funkcie Bročku požiadal poslanecký klub Naše mesTTo, zložený z poslancov KDH. Podľa jeho predsedu Rastislava Mráza je takýto prípad hrubej manipulácie a klientelizmu pri narábaní s verejnými zdrojmi na mestskom úrade neprípustný.

Mudríková od dnešného dňa čerpá dovolenku, vedením mestského úradu bola poverená vedúca ekonomického odboru Zuzana Bigasová.

Trestné oznámenie


Primátor Bročka zatiaľ nevie, či v tomto prípade prišlo k porušeniu zákona o verejnom obstarávaní alebo iných zákonov, to musia podľa neho povedať inštitúcie na to určené.

"Oslovil som úrad pre verejné obstarávanie, požiadal som ich o kontrolu predmetného spisového materiálu, zároveň som so situáciou oboznámil hlavného kontrolóra a požiadal som ho o vykonanie kontroly,“ povedal novinárom Bročka. Podal tiež trestné oznámenie pre možné machinácie vo verejnom obstarávaní a pre krivé obvinenie, keďže anonym tvrdí, že všetko sa dialo na nátlak primátora.

"Osobne som presvedčený, že nešlo o konanie s cieľom obohatiť sa, ale trhová konzultácia nemôže ísť cez súkromné e-maily a nemôže prebiehať takýmto spôsobom,“ dodal primátor s tým, že nie je sudca. Vzniknutú situáciu však považuje za nepríjemnú a znepokojujúcu. Bročka nevie posúdiť, či je anonymom poskytnutá e-mailová komunikácia autentická.

Anonym zaslal informácie o neštandardnom priebehu verejného obstarávania aj novinárom a ďalším osobám.

Viac k témam: Peter Bročka, Trnava, verejné obstarávanie
Zdroj: Webnoviny.sk - Trnavský primátor Bročka odvolal prednostku, dôvodom je verejné obstarávanie © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.