Sobota, 27. apríl 2024
Mimoriadne správy

V ovzduší na Slovensku prudko vzrástlo množstvo peľu

 Webnoviny  14. marec 2018  326  
V ovzduší na Slovensku prudko vzrástlo množstvo peľu

BANSKÁ BYSTRICA 14. marca (WebNoviny.sk) – Oteplenie s nádychom jari sa veľmi významne podpísalo na prudkom náraste peľu v ovzduší.

Peľová sezóna jelše


Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica Mária Tolnayová, v uplynulom týždni na celom území Slovenska najmä v závere týždňa zaznamenali vysoké až veľmi vysoké denné koncentrácie peľu v ovzduší.

Odporúčame:
Január priniesol na Slovensku teplotné rekordy, počasie spôsobilo prebúdzanie sa do vegetácie

Najvyššie denné hladiny peľu v ovzduší udávali všetky monitorovacie stanice okrem Žiliny v nedeľu 11. marca. „V Bratislave dosiahla celková denná koncentrácia peľu v ovzduší 2269 peľových zŕn v metroch kubických vzduchu, v Banskej Bystrici 675 peľových zŕn, v Košiciach 649 peľových zŕn, v Nitre 610 peľových zŕn a v Trnave 368 peľových zŕn v metroch kubických vzduchu. Naplno sa rozbehla peľová sezóna jelše najmä v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach. Lieska dosiahla najvyššie denné koncentrácie v Nitre, Banskej Bystrici, Žiline a Košicicach,“ uviedla Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby (PIS) na Slovensku.

Prvý peľ topoľa


Dreviny čeľadí cyprusovité a tisovité dosiahli veľmi vysoké koncentrácie peľu v nedeľu v Bratislave a Nitre. Na ostatnom území to boli zatiaľ len nízke až stredné koncentrácie ich peľu. Okrem peľu jelše, liesky a drevín z čeľadí cyprusovité a tisovité zachytili monitorovacie stanice v teplejších oblastiach aj prvý peľ topoľa. Spóry húb (plesní) boli zastúpené najmä rodom Cladospórium a dosahovali nízke až stredné hladiny.

Prognózy vývoja peľovej sezóny podľa odborníkov PIS už začínajú byť pre alergikov dosť nepríjemné. Peľová sezóna liesky v teplejších oblastiach síce už prešla svojím vrcholom, no v oblasti stredného a severného Slovenska bude naďalej pokračovať najmä vďaka peľu transportovanému z chladných horských polôh s vysokou snehovou pokrývkou.

Pokračovať bude aj peľová sezóna jelše, v chladnejších oblastiach bude pribúdať peľ drevín z čeľadí cyprusovité a tisovité. Počas slnečných či veterných dní bez zrážok môžeme očakávať zvýšené koncentrácie peľu v ovzduší. Pokles denných hladín peľu bude ovplyvňovaný zrážkovou činnosťou a nočnými mrazmi.

Viac k témam: alergie, počasie, Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ)
Zdroj: Webnoviny.sk - V ovzduší na Slovensku prudko vzrástlo množstvo peľu © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.