Sobota, 27. apríl 2024
Mimoriadne správy

Bývalý šéf Drukosu je na slobode, súd vyhovel Mojžišovej žiadosti o predčasné prepustenie

 Webnoviny  23. február 2018  437  
Bývalý šéf Drukosu je na slobode, súd vyhovel Mojžišovej žiadosti o predčasné prepustenie

BRATISLAVA 23. februára (WebNoviny.sk) - Okresný súd v Martine vyhovel žiadosti o predčasné prepustenie z väzenia, ktorú podal bývalý šéf nebankovej spoločnosti Drukos František Mojžiš.

Ako ďalej informuje spravodajský portál Aktuality.sk, pojednávanie v tejto veci sa uskutočnilo v piatok ráno priamo v Ústave na výkon trestu pre odsúdených v Sučanoch. Portál pripomína, že Mojžiš si odpykával 8,5-ročný trest za podvod.

Družstvo kooperácie a spolupráce, teda Drukos, vzniklo podľa portálu ešte pred pádom socializmu na začiatku roka 1989. "Najprv predávali ovocie a zeleninu, neskôr prešli na iný sortiment. Firma sa stala jedným z dvoch najväčších predajcov vozidiel pre značky Škoda, Volkswagen a Audi na Slovensku. Mali vlastný katalóg ponúkaných výrobkov, spomínaný Drukos komfort. Poskytovali leasing technologických zariadení, počítačov, reprografických a gastronomických zariadení a registračných pokladníc," uvádzajú Aktuality. sk.

Problémy Drukosu sa podľa portálu začali v roku 1999, keď Mojžiš vyberal pôžičky od ľudí a neskôr členské vklady do BDV družstva, hoci už vedel, že jeho spoločnosti sú v strate. Napriek tomu ich Mojžiš podľa portálu prezentoval stále ako firemný diamant. "To už bola podnikateľská činnosť spoločností, kde bol konateľom alebo predsedom predstavenstva, založená na princípe tzv. pyramídovej hry a podobala sa Ponziho schéme," uviedol pre portál prokurátor Maroš Žilinka.

Odporúčame:
Kočner mal vypovedať o miliónovej zmenke, súd však evakuovali pre bombový poplach

Táto celosvetovo známa schéma spočíva podľa portálu v sľuboch obrovských výnosov v krátkom čase, pričom sa nedejú žiadne finančné operácie a výnosy tečú len z vkladov nových investorov. Mojžiš podľa portálu pred súdom tvrdil, že klientov nepodviedol, všetko dával za vinu štátu. "Napokon mu vymerali 8,5-ročný trest, do cely putoval rovno z pojednávacej miestnosti," dodáva portál.

Viac k témam: František Mojžiš, súd, väzenie
Zdroj: Webnoviny.sk - Bývalý šéf Drukosu je na slobode, súd vyhovel Mojžišovej žiadosti o predčasné prepustenie © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.