Piatok, 26. apríl 2024
Mimoriadne správy

Výrok prezidenta Zemana o Dubčekovi bol podľa Korčoka veľmi nepodarený bonmot

 Webnoviny  10. január 2018  47  
Výrok prezidenta Zemana o Dubčekovi bol podľa Korčoka veľmi nepodarený bonmot

BRATISLAVA 10. januára (WebNoviny.sk) – Český prezident Miloš Zeman je známy svojimi bonmotmi, ale dobrý bonmot je taký, ktorý neurazí druhých.

Z tohto pohľadu bol Zemanov výrok o slovenskom politikovi Alexandrovi Dubčekovi „veľmi nepodarený bonmot“. V stredu to po rokovaní vlády povedal štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok.

Korčok spomenul latinský výrok


Zeman v utorok na Pražskom hrade počas otvorenia osláv k 100. výročiu vzniku Československa a 25. výročiu samostatnosti Slovenska aj Česka vo svojom prejave tvrdo kritizoval politikov, ktorí podľa neho v roku 1948 umožnili komunistický prevrat v Československu a nezakročili pri udalostiach z roku 1968.

Odporúčame:
V roku 1968 sa všetci poondeli hrôzou, kritizoval Zeman politikov za prevrat v Československu

Na oslavách sa zúčastnil aj premiér Robert Fico, ktorý niekoľkokrát povedal, že práve Alexander Dubček je jeho vzorom.

Odporúčame:
Minister Maďarič sa ohradzuje voči slovám prezidenta Zemana dehonestujúcim Dubčeka

„Do pozornosti českému prezidentovi preto dávam osvedčený latinský výrok, ktorý by mal platiť medzi tak blízkymi krajinami, akými sú Česko a Slovensko - Est modus in rebus, sunt certi denique fines. Znamená to, že sú určité spôsoby a hranice, ktoré sa nikdy neprekračujú. O to viac nás vyjadrenia pána prezidenta mrzia,“ povedal štátny tajomník.

Reakcia ministra Maďariča


Na Zemana opätovne zareagoval aj minister kultúry Marek Maďarič. Zopakoval, že Dubček je jedna z najvýznamnejších osobností Slovenska a nepochybne každý má svoje chyby, ale rozhodne nie je vhodné, najmä pri slávnostnej príležitosti, aby sa o ňom hovorilo dehonestujúcim a expresívnym spôsobom. K tomu, či mal premiér na oslavách bezprostredne reagovať, sa vyjadriť nevedel.

„Samozrejme, že danej chvíli bol pán premiér v chúlostivej situácii. Ja nechcem robiť ani advokáta, ani sa do toho starať. Toto, čo som urobil, som urobil za seba. Ani sám vám neviem povedať, ako by som sa tam v tej chvíli zachoval,“ dodal Maďarič.

Viac k témam: Alexander Dubček, Ivan Korčok, Marek Maďarič, Miloš Zeman
Zdroj: Webnoviny.sk - Výrok prezidenta Zemana o Dubčekovi bol podľa Korčoka veľmi nepodarený bonmot © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.