Pondelok, 2. september 2024
Slnečno  29,5 °C
Mimoriadne správy

Vo veku 76 rokov zomrel Sven-Göran Eriksson, trénoval Beckhama aj Rooneyho

 Webnoviny  26. august 2024  68  
Vo veku 76 rokov zomrel Sven-Göran Eriksson, trénoval Beckhama aj Rooneyho

26.8.2024 (SITA.sk) - Bývalý švédsky futbalový tréner Sven-Göran Eriksson odišiel v pondelok na večnosť. Vo veku 76 rokov podľahol rakovine pankreasu, ktorú mu diagnostikovali v januári tohto roka.

„Chceli by sme informovať, že Sven dnes ráno po boji s vážnou chorobou zomrel. Bol obklopený rodinou. Ďakujeme za vašu podporu,“ stojí z stanovisku Erikssonovej rodiny, ktoré zverejnila britská televízia BBC.

Neľutujte sa, usmievajte sa


Niekdajší tréner anglickej či mexickej reprezentácie, ale aj Manchestru City, Leicesteru City, Benficy Lisabon, Lazia Rím, AS Rím, Sampdorie Janov či ďalších známych klubov bol na svoj odchov z tohto sveta pripravený.

Po nedávnej premiére dokumentárneho filmu Sven povedal: „Dúfam, že si ma budete pamätať ako pozitívneho človeka, ktorý sa snaží urobiť všetko, čo je v jeho silách. Neľutujte sa, usmievajte sa. Ďakujem za všetko trénerom, hráčom i fanúšikov. Boli ste skvelí. Postarajte sa o seba, dávajte si na seba pozor a žite život tak, aby ste si ho aj užívali,“ dojímavo odkázal Eriksson.

Vôbec prvý zahraničný tréner národného tímu Anglicka v histórii sa predtým zviditeľnil ligovými titulmi na klubovej úrovni s Laziom Rím, Benficou aj IFK Göteborg.

Zlatú generáciu dostal len do štvrťfinále


Eriksson viedol Angličanov v rokoch 2001 - 2006, ale tzv. zlatú generáciu na čele s Davidom Beckhamom, Stevenom Gerardom a Wayneom Rooneyom dostal najďalej do štvrťfinále majstrovstiev sveta aj Európy. Angličanov vtedy dvakrát zastavili Portugalčania a raz futbalisti Brazílie.

Na sklonku kariéry v rokoch 2018 - 2019 bol Eriksson tréner reprezentácie Filipín a potom ešte chvíľu pôsobil ako športový riaditeľ v Karlstade v nižšej švédskej súťaži.

K trénerskému remeslu sa v tomto roku ešte nakrátko vrátil. V marci viedol v pozícii kouča anglický tím FC Liverpool v charitatívnom zápase proti holandskému Ajaxu Amsterdam. „The Reds“ pod jeho taktovkou zvíťazili 4:2. Pri emotívnom nástupe mu viac ako 50-tisíc divákov na štadióne Anfield tlieskalo v stoji.

Viac k témam: Tréner, Úmrtie
Zdroj: SITA.sk - Vo veku 76 rokov zomrel Sven-Göran Eriksson, trénoval Beckhama aj Rooneyho © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.