Streda, 4. september 2024
Mimoriadne správy

V piatok sa očakáva v Bordeaux hlasité bučanie, francúzski reprezentanti nastúpia vo štvrťfinále proti Argentínčanom

 Webnoviny   1. august 2024  79  
V piatok sa očakáva v Bordeaux hlasité bučanie, francúzski reprezentanti nastúpia vo štvrťfinále proti Argentínčanom

1.8.2024 (SITA.sk) - Jednou z tém, ktoré najviac rezonujú pred piatkovým štvrťfinálovým duelom olympijského futbalového turnaja medzi domácim Francúzsko a Argentínou, je rasizmus.

Napäté vzťahy


Stále totiž neodznela kauza z juhoamerického šampionátu Copa América, po ktorom hráči „Albicelestes“ svoj triumf oslavovali rasisticky a xenofóbne ladeným chorálom o pôvode francúzskych hráčov. Denník Le Parisien predznamenáva, že je možné očakávať hlasité bučanie vždy keď sa lopty dotne niektorý z argentínskych hráčov.

Viac o téme: Letná olympiáda v Paríži 2024


Napäté vzťahy s politickým presahom majú obe krajiny už od finálového duelu na MS 2022 v Katare, po ktorom sa takisto francúzski reprezentanti sťažovali na rasistické pokriky fanúšikov súpera, či dokonca urážky od súperových hráčov priamo na hracej ploche.

Vypískali ich


Spomínaného bučania a vypískania sa na aktuálnej olympiáde už „dočkali“ reprezentanti Argentíny v sedmičkovom ragby v súboji proti domácemu výberu na takmer 70-tisícovom štadióne Stade de France.

„Nechcem o týchto veciach hovoriť. Nie je to v poriadku, ale teraz chcem len to, aby sa moji zverenci sústredili výhradne na zápas,“ povedal na štvrtkovej tlačovej konferencii tréner francúzskeho futbalového olympijského tímu Thierry Henry.

Výsledok vyšetrovania


Francúzska futbalová federácia (FFF) podala ešte pred začiatkom OH v Pariži oficiálnu sťažnosť Medzinárodnej futbalovej federácii (FIFA). Výsledok vyšetrovania riadiaceho orgánu zatiaľ známy nie je.

V Paríži už danú kauzu preberal argentínsky prezident Javier Milei spolu s prezidentom Francúzska Emmanuelom Macronom. Vzhľadom na ich mediálne výstupy sa zdalo, že vec sa dáva do poriadku, no skutočnou previerkou toho, či to tak naozaj je, bude piatkový štvrťfinálový súboj o 21.00 h na štadióne v Bordeaux.


O postup do semifinále budú v piatok bojovať aj Maročania, ktorí nastúpia proti USA. Favorizovaní Španieli odohrajú štvrťfinálový duel proti Japonsku a hráči Egypta si skrížia kopačky s Paraguajčanmi.



Viac k témam: Argentínsky prezident, Francúzsky prezident, LOH Letné olympijské hry 2024 v Paríži, Paríž
Zdroj: SITA.sk - V piatok sa očakáva v Bordeaux hlasité bučanie, francúzski reprezentanti nastúpia vo štvrťfinále proti Argentínčanom © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.