Streda, 24. apríl 2024
Mimoriadne správy

Ukrajina chce obnoviť napriek vojne profesionálne futbalové súťaže, schválil to prezident Zelenskyj

 Webnoviny   5. jún 2022  142  
Ukrajina chce obnoviť napriek vojne profesionálne futbalové súťaže, schválil to prezident Zelenskyj

5.6.2022 (Webnoviny.sk) - Napriek stále trvajúcemu vojenskému konfliktu to vyzerá tak, že v lete sa na Ukrajine opäť budú hrať futbalové súťaže. Prezident Ukrajinskej futbalovej federácie Andrij Pavelko sa na tom podľa jeho slov dohodol s prezidentom krajiny Volodymyrom Zelenským.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine


Diskutoval o tom aj s prezidentom Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Giannim Infantinom a šéfom Európskej futbalovej únie (UEFA) Alexandrom Čeferinom. "Informoval som ich, že súťaže budú pokračovať aj počas vojnového stavu a že počítame s ich podporou. Teraz riešime podrobnosti," uviedol Pavelko.

Futbal je dobrý na rozptýlenie


"Hovoril som s prezidentom o tom, aký dôležitý je futbal na rozptýlenie. Od detí až po starých ľudí, všetci sa sústreďujú na vojnu. Každý deň dostávajú informácie o úmrtiach a o dopade vojny. Hovorili sme o tom, ako môže futbal pomôcť ľuďom myslieť na budúcnosť, pretože teraz, samozrejme, nie sú v dobrom psychickom rozpoložení. Sú v tej najhoršej možnej nálade. Spolu s prezidentom sme sa dohodli, že v auguste budú pokračovať súťaže, okrem Premier League aj ďalšie dve profesionálne ligy mužov a ženská súťaž," vysvetlil Pavelko.

Vedúci predstaviteľ ukrajinského futbalu mohol opustiť krajinu a diskutovať o pokračovaní súťaží napriek tomu, že ukrajinskí muži vo veku od 18 do 60 rokov musia zostať doma v prípade, že by ich bolo treba pri bránení vlasti.

Organizácia po dohode s armádou a vládou


Výnimku majú športovci, ktorí pôsobia v zahraničí. Zatiaľ nie je známe, v ktorých častiach Ukrajiny by sa obnovené súťaže mohli hrať. "Budeme sa so zástupcami armády a vlády baviť o tom, ako by sme to mohli bezpečne zorganizovať," doplnil Pavelko.

Všetky športové súťaže sa na Ukrajine zastavili koncom februára, keď sa začala ruská vojenská invázia. V najvyššej futbalovej lige vtedy viedol klub Šachtar Doneck a po oficiálnom ukončení Premier League v apríli má istú miestenku do skupinovej fázy Ligy majstrov v sezóne 2022/2023. Na vlastnom štadióne nehral od roku 2014 po začiatku bojov na východe krajiny.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk - Ukrajina chce obnoviť napriek vojne profesionálne futbalové súťaže, schválil to prezident Zelenskyj © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.