Sobota, 18. máj 2024
Mimoriadne správy

Tottenham sa zastal svojich židovských fanúšikov, označenie „Yid Army“ vnímajú ako česť

 Webnoviny  27. február 2019  310  
Tottenham sa zastal svojich židovských fanúšikov, označenie „Yid Army“ vnímajú ako česť

LONDÝN 27. februára (WebNoviny.sk) - Anglický futbalový klub Tottenham Hotspur sa zastal časti svojich fanúšikov, ktorí sa často hrdia označením "Yid Army", čo predstavuje pomenovanie Židov a pre niektoré skupiny ľudí môže vyznieť urážlivo.

Antisemitské posolstvo


Toto vyhlásenie nasledovalo po výzve zo strany mestského konkurenta FC Chelsea, ktorý predstaviteľov "Spurs" požiadal, aby raz a navždy ukončilo akékoľvek dohady ohľadne tejto citlivej témy.

Tottenham má dlhodobo silnú fanúšikovskú základňu v židovských komunitách, priaznivci klubu sa preto často s pýchou označujú za "Yid Army". Podľa Svetového židovského kongresu však tento pojem v ostatnom čase začal v sebe zahŕňať značné pejoratívne a antisemitské posolstvo.

Označenie vnímajú ako česť


"Vždy sme mali jasný postoj v tom, že naši fanúšikovia, či už židovského alebo nežidovského pôvodu, tento termín nikdy nepoužili na nejaký útok," uviedol Tottenham vo svojom vyhlásení a zdôraznil, že takéto označenie vnímajú priaznivci "kohútov" ako česť.

Podporovatelia FC Chelsea v decembrovom dueli Európskej ligy 2018/2019 v Budapešti proti MOL Vidi FC mali údajne spievať antisemitské chorály na adresu Tottenhamu. "The Blues" momentálne čelia sankciám zo strany Európskej futbalovej únie (UEFA).

Viac k témam: antisemitizmus, futbalový fanúšik, Tottenham Hotspur, Židia
Zdroj: Webnoviny.sk - Tottenham sa zastal svojich židovských fanúšikov, označenie „Yid Army“ vnímajú ako česť © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.